Miten Kieltäytyä Kohteliaasti

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #2699

  +

  Miten kieltäytyä kohteliaasti

  Elämässä tulee vastaan tilanteita, joissa meidän on sanottava ei. Se voi olla pyyntö osallistua juhliin, auttaa muutossa tai ostaa jotain, jota emme tarvitse tai halua. On tärkeää oppia kieltäytymään kohteliaasti välttääksemme loukkaamasta toista henkilöä tai vähentämättä omaa arvokkuuttamme. Tässä on muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua kieltäytymään kohteliaasti.

  1. Kiitä ja selitä
  Kun joku pyytää sinua tekemään jotain, kiitä häntä ensin pyynnöstä ja kerro sitten kohteliaasti, miksi et voi tehdä sitä tai et halua tehdä sitä. Esimerkiksi, jos joku pyytää sinua osallistumaan johonkin tapahtumaan, voit sanoa: ”Kiitos kutsusta. Valitettavasti minulla on jo suunnitelmia sen päivän varalle.”

  2. Ole rehellinen ja selkeä
  Kun kieltäydyt, ole rehellinen ja selkeä. Ole tarkka siitä, mitä sanot, jotta toinen henkilö ymmärtää, että päätöksesi on lopullinen. Vältä antamasta epämääräisiä vastauksia tai lupailemasta tehdä jotain myöhemmin, jos et aio tehdä sitä. Ole kunnioittava ja ystävällinen, mutta älä anna jonkun painostaa sinua tekemään jotain, jota et halua tehdä.

  3. Ehdota vaihtoehtoa
  Jos et voi tehdä sitä, mitä sinulta pyydetään, ehdota jotain toista. Tämä osoittaa, että olet valmis auttamaan, mutta et juuri tällä tavalla. Ole varovainen ehdottaessasi vaihtoehtoa, joka ei saa toista henkilöä tuntemaan oloaan loukatuksi, sillä he ovat ehkä jo tehneet paljon työtä alkuperäisen suunnitelman eteen.

  4. Osoita empatiaa
  Osoita empatiaa toista henkilöä kohtaan, joka pyytää sinulta jotain. Tämä auttaa heitä tuntemaan olevansa kuullut ja ymmärretyt, vaikka lopullinen vastauksesi olisikin kieltävä. Voit esimerkiksi sanoa: ”Voin vain kuvitella, kuinka kovasti olet tehnyt työtä tämän suunnitelman eteen, mutta minun on sanottava ei. Toivottavasti löydät toisen henkilön, joka pystyy auttamaan sinua.”

  5. Luota vaistoihisi
  Älä tee mitään, mistä et tunne todella mukavaa tai joka rikkoo henkilökohtaisia rajojasi. Vaikka haluaisitkin auttaa toista henkilöä, on tärkeää tuntea ja kunnioittaa omia rajojasi. Jos jokin pyyntö tuntuu epämukavalta tai vaaralliselta, ei ole mitään syytä vastata myönteisesti.

  6. Ole suora
  Jos henkilö, joka pyytää sinua jotain, on liian aggressiivinen tai häiritsevä, älä pelkää olla suora. Kerro heille kohteliaasti, että puhumisensa tapa on epäasiallista, että et aio tehdä pyydettyä tehtävää ja että heidän on parempi puhua toisten kanssa.

  Lopuksi
  Kieltäytymällä kohteliaasti, osoitat, että arvostat toisten tunnetiloja ja, että sinulla on terve itsetunto. Kun kieltäytymisprosessi käsitellään oikealla tavalla, se voi johtaa parempiin ihmissuhteisiin tulevaisuudessa. Muista aina olla rehellinen, selkeä ja ystävällinen kieltäytyessäsi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.