Miten Keuhkosyöpä Todetaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #3700

  +

  Miten keuhkosyöpä todetaan?

  Keuhkosyöpä on yksi yleisimmistä syövistä maailmassa, ja sen ennusteet ovat yleensä varsin huonot, jos sitä ei havaita ajoissa. Valitettavasti keuhkosyöpä ei aiheuta juuri lainkaan oireita varhaisessa vaiheessa, ja usein sen havaitseminen tapahtuu vasta myöhemmässä vaiheessa.

  Tämän vuoksi keuhkosyöpäseulonnat ovat nykyään entistä tärkeämpiä, varsinkin jos henkilöllä on aiempaa tupakointihistoriaa. Tämä artikkeli käsittelee keuhkosyövän diagnoosiprosessia ja sitä, mitä ihmiset voivat tehdä tunnistaakseen taudin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

  Oireet
  Keuhkosyövän varhaisvaiheen oireita ei juuri ole. Joissain tapauksissa oireita voi ilmaantua vasta, kun kasvain on kasvanut suuremmaksi tai levinnyt kehon muihin osiin. Tästä syystä keuhkosyöpää voidaan diagnosoida vasta, kun se on edennyt myöhäisempiin vaiheisiin, jolloin hoitomahdollisuudet ovat rajallisemmat.

  Kasvaimen eteneminen voi aiheuttaa keuhkoputkien tukkeutumista, mikä johtaa hengenahdistukseen ja yskimiseen. Joskus kasvain saattaa aiheuttaa veren yskimistä. Myöhemmissä vaiheissa ihminen saattaa tuntea kipua rinnassa tai olkapäässä, laihtua, menettää ruokahalun tai kärsiä väsymyksestä.

  Tärkeää on huomata, että oireet eivät ole spesifejä, vaan niitä voi aiheuttaa myös muut sairaudet tai yleinen huoli omasta terveydestä. Siksi on syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin, vaikka oireet eivät olisikaan valtavan häiritseviä.

  Diagnoosi
  Keuhkosyövän diagnoosi perustuu moniin eri tekijöihin. Lääkäri tutkii ensimmäiseksi potilaan oireet ja kysyy mahdollisesta tupakointihistoriasta. Keuhkokuvat ovat usein tärkeimmät diagnoosivälineet, joiden avulla havaitaan mahdollinen kasvain.

  Jos kasvain epäillään pahanlaatuiseksi tai ei-pahanlaatuiseksi, tehdään lisätutkimuksia. Diagnostiikan osalta on edelleen käytössä rintaontelosta otettava koepala, mutta uudet tekniikat kuten magneettikuvauksen ohjauksella tehtävä koepalan otto ovat tarkempia ja vähemmän tuskallisia. Verikokeilla voi myös analysoida kasvaimen merkkiaineita, joiden perusteella voidaan arvioida kasvaimen luonnetta.

  Kun kasvain on todettu pahanlaatuiseksi, siirrytään syövän vaiheen arviointiin. Tämän vaiheen osalta keuhkosyövän tarkkaa levinneisyyttä tutkitaan tarkasti, ja selvitetään, onko syöpä levinnyt lähelle oleviin imusolmukkeisiin tai muihin elintärkeisiin elimiin. Tarkka diagnoosi on usein välttämätön ennen hoidon aloittamista.

  Ennaltaehkäisy ja varhainen tunnistaminen
  Keuhkosyöpää pystytään hoitamaan tehokkaasti vain, jos se havaitaan ajoissa. Siksi on tärkeää yrittää ehkäistä tautia mahdollisimman hyvin, ja pyrkiä tunnistamaan se varhaisessa vaiheessa.

  Tärkeimmät ennaltaehkäisykeinot ovat tupakoinnin lopettaminen ja terveellisten elintapojen ylläpitäminen. On myös suositeltavaa osallistua keuhkosyöpäseulontoihin, jos henkilöllä on merkittävä tupakoinnin historia.

  Jos henkilöllä ilmenee keuhkosyövän oireita, on tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla mahdollisimman pian. Varhaisessa vaiheessa havaittu keuhkosyöpä on yleensä paremmin hoidettavissa, jolloin hoitomahdollisuudet ja ennusteet ovat paremmat.

  Lopuksi
  Keuhkosyöpä on vaarallinen sairaus, mutta sen varhainen tunnistaminen ja hoito auttavat tekemään sairaudesta hallittavamman. Siksi on tärkeää ottaa oireet vakavasti ja hakeutua ajoissa lääkärin tutkimuksiin.

  Ennaltaehkäisykeinoja ovat terveelliset elintavat ja tupakoinnin lopettaminen. Jos henkilöllä on tupakoinnin historia, kannattaa osallistua keuhkosyöpäseulontoihin. Keuhkosyöpää vastaan taistelemalla voidaan auttaa vapautumaan sairaudesta, vähentää syöpäriskiä ja saavuttaa parempi terveys.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.