Miten Keliakia Testataan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #1766

  +

  Miten Keliakia Testataan?

  Keliakia on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa suolisto-oireita ja voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, jos sitä ei hoideta asianmukaisesti. Keliakiaa on erittäin vaikea diagnosoida, koska sen oireet ovat hyvin samankaltaisia muiden suolistosairauksien kanssa. Tässä artikkelissa käydään läpi, miten keliakiaa testataan Suomessa.

  Oireiden tunnistaminen

  Keliakian oireet voivat olla erilaisia, ja jokainen potilas voi kokea erilaisia oireita. Yleisimpiä oireita ovat vatsakivut, ripuli, ummetus, väsymys, huonovointisuus, laihtuminen ja iho-oireet. Oireet voivat kuitenkin ilmetä missä iässä tahansa, ja joskus potilaat ovat myös oireettomia, mikä vaikeuttaa keliakian diagnosointia.

  Verikoe

  Ensimmäinen askel keliakian diagnosoinnissa on verikoe, joka mittaa vasta-aineita, jotka kehossa tuotetaan, kun henkilö syö gluteenia. Nämä vasta-aineet ovat nimeltään keliakiaan liittyvät vasta-aineet (tTG-vasta-aineet) ja koetetaan etsiä potilaan verestä. Positiivinen testitulos viittaa mahdolliseen keliakiaan, ja potilas ohjataan jatkotutkimuksiin.

  Tähystys

  Toisessa vaiheessa keliakian diagnosoinnissa potilas menee suoliston tähystykseen (gastroskopia), joka tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Lääkäri tutkii potilaan ruoansulatuskanavaa ja ottaa sieltä koepaloja, joita sitten tutkitaan laboratoriossa. Näytteitä tutkitaan sen varmistamiseksi, että suolinukka on vaurioitunut gluteenin vuoksi.

  Gluteeniton ruokavalio

  Jos tulos osoittautuu positiiviseksi, potilaalle suositellaan gluteenitonta ruokavaliota. Jos oireet häviävät gluteenittomalla ruokavaliolla, tämä vahvistaa keliakian diagnoosin. Suolinukan korjaantumisessa voi kulua kuitenkin useita kuukausia, joten suositellaan, että gluteeniton ruokavalio jatkuisi eliniän ajan, jotta suolinukka ehtii korjaantua ja taudin oireet pysyvät poissa.

  Suolinukan johtopäätökset

  Jos suolinukka on vaurioitunut, potilaalle todetaan keliakia. Tähystyksessä voitaisiin havaita myös muita suolistosairauksia, joiden oireet ovat samankaltaisia kuin keliakia. Tällöin lääkäri saattaa suositella täydentäviä testejä diagnoosin vahvistamiseksi.

  Jatkoseuranta

  Keliakiaa sairastavalle henkilölle suositellaan jatkuvaa seurantaa. Sairauden hoitoon kuuluu tarkka gluteeniton ruokavalio, joka sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet. Jatkuvat verikokeet ja tähystykset voivat olla tarpeen diagnosointiprosessin aikana, ja ovat osa säännöllistä seurantaa.

  Johtopäätös

  Keliakian diagnosointi on tärkeää, jotta potilaan oireet voidaan hoitaa asianmukaisesti. Verikoe ja tähystys ovat yleisimmät menetelmät keliakian diagnosoinnissa, ja gluteeniton ruokavalio on tärkeä hoitomenetelmä. Suosittelemme, että jos epäilet keliakian oireita, muista keskustella lääkärin kanssa mahdollisimman pian diagnoosin ja hoidon varmistamiseksi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.