Miten Käyttää Kompassia

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #5403

  +

  Miten käyttää kompassia? – Parhaat vinkit Suomessa asuville ihmisille

  Kompassia pidetään yhtenä tärkeimmistä välineistä, kun suunnistat maastossa. Se on erityisen tärkeä Suomessa, jossa luontoa riittää ja monenlaiset luontoaktiviteetit kutsuvat seikkailunhaluisia ihmisiä. Vaikka nykyään on helppo käyttää digitaalista kompassia, vanhan ajan kompassi on edelleen tärkeä työkalu, joka pitäisi ehdottomasti osata käyttää. Tässä artikkelissa annamme parhaat vinkit siitä, miten käyttää kompassia Suomalaisessa luonnossa.

  Perehdy kompassin käyttöön ennen maastoon lähtöä

  Ennen maastoon lähtöä, on tärkeää perehtyä omaan kompassiisi ja sen käyttöön. Selvitä, mitkä toiminnot kompassissasi ovat ja miten käytät niitä. Usein saatat löytää kompassisi mukana olevan ohjeen tai ohjekirjan, joka sisältää hyödyllistä tietoa. Tutustu myös kompassin käyttöön liittyviin termeihin, kuten suunnan määritykseen ja asentojen mittaukseen.

  Tarkista kompassisi kalibrointi ennen käyttöä

  Ennen kuin aloitat kompassin käytön, on erittäin tärkeää tarkistaa sen kalibrointi. Tämä tarkoittaa sitä, että kompassin neula täytyy olla vaakasuorassa ja pysyä siinä, kun sitä kääntää. Mikäli kompassi ei ole kalibroitunut kunnolla, sen toiminta voi olla epätarkkaa ja se voi johtaa virheellisiin suuntiin.

  Käytä kompassia maastossa

  Kun olet perehtynyt kompassin käyttöön ja tarkistanut sen kalibroinnin, voit aloittaa sen käytön maastossa. Asetu ensin avoimesta paikasta, jossa näet horisontin ja kompassin neulan. Seuraavaksi valitse suunta, johon haluat mennä, käännä kompassisi niin että punainen neula osoittaa pohjoiseen ja vahvista kompassin asento esimerkiksi kännykän avulla. Sen jälkeen pyöritä itsesi, niin että neula ja pohjoinen ovat linjassa.

  Pysäytä ennen suunnan tarkistusta

  Ennen kuin aloitat suuntien tarkistamisen, muista pysähtyä ja odota kunnes kompassinne neula lakkaa heilumasta. Vaikka kompassissa on pysäytysnappeja, joita voit käyttää pysäyttämään neulan, ne ovat usein epätarkkoja ja vikaisia.

  Yhdistä kompassi karttaan

  Kun suunnistat Suomalaisessa luonnossa, on myös tarpeellista käyttää karttaa yhdessä kompassin kanssa. Yhdistämällä kompassi karttaan, voit tarkentaa suuntasi ja selvittää tarkan sijaintisi. Muista aina pitää karttaa pohjoiseen päin ja säilytä se taiteltuna, jotta voit nähdä samalla kerralla kaikki alueet, joita olet kartoittamassa.

  Tunnista maaston merkit

  Kun käytät kompassia ja karttaa Suomen luonnossa, on tärkeää tunnistaa maaston merkit, joita voit nähdä ympärilläsi. Tuntemalla nämä piirteet, kuten vuoret, joet, metsät ja mäet, voit helpommin määritellä oman sijaintisi ja suunnan maastossa.

  Suosittuja kompasseja Suomen ulkoilijoille

  Jos et omista omaa kompassia, on hyvä tietää, että Suomessa on monia kauppoja, joista voit ostaa laadukkaan käsisuunnistuksen kompassin. Näitä ovat mm. Suunto tai Silva. Molemmat ovat tunnettuja suunnistusvälineiden valmistajia ja heidän kompasseja löytyy monista urheilukaupoista tai suoraan verkkokaupoista, kuten vaikkapa suunnistuskauppa.fi.

  Päätelmät

  Kompassi on erittäin tärkeä työkalu Suomalaisessa luonnossa tapahtuvaa seikkailua ajatellen. Sen käyttöä kannattaa opiskella ennen maastoon lähtöä, jotta voidaan välttyä mahdollisilta ongelmilta tai epätarkkuuksilta. Kun käytät kompassia ja karttaa yhdessä, voit navigoida helposti maastossa ja löytää turvallisesti tiensä. Muista tutustua myös mahdollisiin lähikauppojen valikoimiin, jolloin voit löytää laadukkaan kompassin, joka sopii parhaiten tarpeisiisi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.