Miten Kauan Nuha Tarttuu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #688

  +

  Miten Kauan Nuha Tarttuu?

  Nuha on yleinen tauti, joka leviää helposti. Tautia aiheuttava virus voi tarttua ilmasta, yskimisen tai aivastuksen kautta, sekä suorassa kosketuksessa tartunnan saaneen ihmisen kanssa. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten kauan nuha tarttuu, miten sen voi ehkäistä ja miten sitä hoidetaan.

  Nuhan Tarttuvuus

  Nuhan tarttuvuus on korkea ja tartunta voi tapahtua nopeasti. Virus leviää erityisesti kosketuksen kautta tai pisaratartuntana, joiden kantama on noin metrin säteellä tartunnan saaneesta henkilöstä.

  Nuhan tarttuvuudessa on kuitenkin suuri yksilöllinen vaihtelu. Tartunnan saanut henkilö voi olla tartuttava jo muutama päivä ennen ensimmäisten oireiden ilmenemistä ja oireiden jälkeenkin vielä jonkin aikaa.

  Nuha- ja Koronavirus

  Viime aikojen pandemia on saanut ihmiset erityisesti miettimään tartuntatautien leviämistä. Uuden koronaviruksen leviämisriski on moninkertainen verrattuna muihin taudinaiheuttajiin, kuten nuhaan. Kuitenkin myös nuhaa kannattaa käsitellä vakavasti, sillä se voi levitä huomaamatta ja vaikuttaa arjen sujumiseen merkittävästi.

  Nuhan Ehkäisy

  Parhaiten nuhalta voi suojautua ennaltaehkäisevin toimin. Tärkein keino on pestä kädet huolellisesti saippualla, erityisesti ennen aterioita ja ulkona liikkumisen jälkeen. Käytäthän myös kertakäyttöisiä nenäliinoja taudin aikana.

  Nuhan ehkäisyyn kuuluu myös välttää oireiden ilmestyessä lähikontaktia muihin ihmisiin. Flunssaoireiden aikana on hyvä varmistaa, että nenäkannulla huuhdellaan nenäteitä säännöllisesti. Täten virukset ja muut ympäristöhiukkaset poistuvat elimistöstä ja vältetään turhat tulehdukset.

  Nuhan Hoito

  Nuhavirukset tulevat ja menevät omalla levollaan, mutta sitä voi yrittää helpottaa kokeilemalla erilaisia itsehoito- ja lievitystapoja. Nenän tukkoisuutta voi helpottaa esimerkiksi nenäsumutteilla. Nenäsumute lieventää limakalvon turvotusta ja avaa hengitystiet tehokkaasti.

  Nuhaiselle ei välttämättä kannata hävitä myöskään hjerapakettia. Hjerapakettiin voi lisätä tuoksuvia, höyryävän kuumia kasveja ja öljyjä, joilla voi saada helpotusta. Esimerkiksi kamomillaa, sitruunamehua, rosmariinia ja eukalyptusta on käytetty satoja vuosia nuhan hoidossa.

  Mikäli nuha oireilee erityisen pahasti, vaatii lääkäriin hakeutumista. Lääkäri voi määrätä nenätippoihin lääkkeitä, jotka avaavat hengitystiehyet ja hillitsevät tulehdusta.

  Yhteenveto

  Nuha tarttuu helposti ja on erittäin yleinen taudit. Sen leviämisriskiä voi pienentää huolellisella käsihygienialla, ja oireiden aikana välttämällä lähikontaktia muihin ihmisiin. Taudin oireita on mahdollista helpottaa nenäsumutteilla, hjerapaketeilla ja nenätipoilla. Mikäli oireet ovat voimakkaat, kannattaa vierailla lääkärissä.

  On myös tärkeä muistaa, että oman terveyden suojelu on tärkeää ei ainoastaan yksilön tasolla, vaan koko yhteiskuntaa ajatellen. Nuhan ehkäisy ja hoito voivat vähentää sairauspäiviä, koulusta tai töistä poisjäämistä ja samalla auttaa hillitsemään viruspandemian leviämistä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.