Miten Katsastus Tapahtuu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #4962

  +
  Miten Katsastus Tapahtuu – kaikki mitä Suomessa asuvien tulee tietää

  Katsastus on tärkeä osa Suomen liikenneturvallisuutta. Kaikki autot, moottoripyörät ja muut ajoneuvot tulee katsastaa säännöllisesti. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä sinun tulee tietää katsastuksesta Suomessa.

  Miksi katsastus on tärkeä?

  Katsastus on lakisääteinen velvoite jokaiselle auton omistajalle Suomessa. Katsastuksella pyritään varmistamaan ajoneuvojen turvallisuus ja ympäristön suojelu. Katsastuksesta vastaavat katsastustoimipaikat ympäri maata, jotka tarkistavat ajoneuvon tilan ja antavat sen perusteella katsastustodistuksen. Katsastus on myös tärkeä osa ajoneuvon ylläpitoa, sillä katsastuksessa löydetyt viat ja puutteet pitää korjata ennen kuin ajoneuvoa voi taas käyttää turvallisesti.

  Katsastusväli ja katsastuksen hinta

  Ajoneuvo tulee katsastaa ensimmäisen kerran kolmen vuoden ikäisenä ja tämän jälkeen katsastus tulee suorittaa vuosittain. Ajoneuvon katsastuksen hinta vaihtelee katsastusaseman ja ajoneuvon tyypin mukaan. Yleisesti ottaen henkilöauton katsastuksen hinta vaihtelee noin 50-80€ välillä. Katsastuksen hintaan vaikuttavat myös erilaiset lisäpalvelut, kuten päästömittaus tai jarrutestit.

  Katsastuksen vaiheet

  Katsastus koostuu useista eri vaiheista, jotka tarkastavat ajoneuvon eri osa-alueita. Tärkeimmät katsastuksen vaiheet ovat:

  1. Ajoneuvon rekisteritietojen tarkistus
  Ensimmäiseksi katsastusasema tarkistaa ajoneuvon rekisteritiedot, kuten ajoneuvon omistajan, tekniset tiedot ja rekisteritunnuksen.

  2. Valaisimien ja sähkölaitteiden tarkistus
  Katsastusasema tarkistaa ajoneuvon kaikki valot ja sähkölaitteet, kuten vilkut, jarruvalot, ajovalot ja takavalot.

  3. Jarrujen tarkistus
  Katsastuksessa tarkistetaan myös ajoneuvon jarrut. Jarrutestissä mitataan jarrutehon ja tasaisuuden lisäksi myös jarrulevyjen ja -palojen kunto.

  4. Päästömittaus
  Päästömittaus koskee henkilöautoja, jotka on otettu käyttöön 1.1.2013 jälkeen sekä dieselkäyttöisiä ajoneuvoja. Päästömittauksessa mitataan ajoneuvon pakokaasusta tiettyjä yhdisteitä, joiden enimmäisrajat on määritelty laissa.

  5. Rakenneosa- ja turvallisuustarkastus
  Katsastusasema tarkastaa ajoneuvon eri osa-alueita, kuten alustan, ohjauksen, renkaat ja pohja. Myös turvavyöt ja turvatyynyt tarkistetaan tässä vaiheessa.

  Katsastustodistus

  Kun kaikki katsastusvaiheet on käyty läpi, katsastusasema antaa katsastustodistuksen. Katsastustodistus sisältää tiedot ajoneuvon katsastuksen onnistumisesta tai epäonnistumisesta sekä korjauskehotukset mahdollisesti löydettyjen vikojen korjaamiseksi ennen seuraavaa katsastusta. Henkilöautojen katsastustodistus on voimassa vuoden ajan.

  Ajoneuvon katsastus on tärkeä osa ajoneuvon ylläpitoa, joka vaikuttaa sekä liikenneturvallisuuteen että ympäristöön. Muista siis suorittaa ajoneuvon katsastus säännöllisesti ja huolehdi ajoneuvosi kunnosta aina katsastusten välilläkin.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.