Miten Katetuotto Lasketaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #4524

  +

  Miten Katetuotto Lasketaan?

  Katetuotto on termi, jota käytetään yrityksen taloudellisessa tilinpäätöksessä. Se kertoo yrityksen myyntitulojen ja tuotantokustannusten erotuksen. Katetuoton laskeminen on tärkeää, jotta voidaan selvittää, kuinka paljon yrityksen tuotteiden tai palveluiden myynnistä jää voittoa. Tässä artikkelissa kerromme, miten katetuotto lasketaan.

  Myynnin ja Tuotantokustannusten Erotus

  Katetuotto lasketaan vähentämällä myyntitulot tuotantokustannuksista. Esimerkiksi, jos yritys myy tuotetta 100 euroa ja sen valmistus maksaa 50 euroa, sen katetuotto on 50 euroa. Toisin sanoen, yritys saa 50 euroa katetta jokaisesta myydystä tuotteesta.

  Tuotantokustannukset

  Tuotantokustannukset ovat kaikki kustannukset, jotka liittyvät tuotteen tai palvelun valmistukseen. Näihin kustannuksiin sisältyy raaka-aineet, palkat, vuokrakustannukset ja tuotannon ylläpitokustannukset. Tuotantokustannukset voivat myös sisältää muita kuluja, kuten markkinointikustannuksia, palveluiden hoitokustannuksia tai työkalujen kustannuksia.

  Myynnin Tulot

  Myyntitulot ovat se raha, joka tulee yritykselle myynnistä. Se sisältää kaikki myynnistä saadut tulot, kuten käteisostot, laskutukset ja muut tuotot. Esimerkiksi, jos yritys myy 10 tuotetta 100 eurolla kappaleelta, sen myynnintulot ovat 1000 euroa.

  Esimerkki

  Seuraavassa esimerkissä lasketaan yrityksen katetuotto. Oletetaan, että yritys myy 1000 kappaletta tuotetta A hintaan 50 euroa kappaleelta. Tuotantokustannukset ovat 30 euroa kappaleelta. Näin ollen, yhteismyyntitulo on 50 000 euroa (1000 kappaletta x 50 euroa), ja yhteistuotantokustannukset ovat 30 000 euroa (1000 kappaletta x 30 euroa).

  Katetuotto lasketaan vähentämällä tuotantokustannukset myynnin tulosta:

  50 000 euroa (myynnin tulot) – 30 000 euroa (tuotantokustannukset) = 20 000 euroa (katetuotto).

  Tässä tapauksessa yrityksen katetuotto on 20 000 euroa. Jos yritys haluaa jättää voittoa tuotteen myynnistä, sen on hinnoiteltava se niin, että katetuotto kattaa tuotantokustannukset ja jättää voittoa jokaisesta myydystä tuotteesta.

  Johtopäätös

  Katetuoton laskeminen on tärkeä osa yrityksen taloushallintoa. Se auttaa yritystä selvittämään, kuinka paljon tuotosta jää voittoa ja missä määrin tuotteiden tai palveluiden hinnoittelu on järkevää. Yrityksen on myös tärkeää arvioida tuotantokustannuksia ja myyntituloja säännöllisesti, jotta sen taloudellinen kehitys on ennustettavissa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.