Miten Kannattaa Äänestää

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #502

  +
  Miten Kannattaa Äänestää?

  Suomessa järjestetään vaalit säännöllisin väliajoin, ja jokaisella äänioikeutetulla on mahdollisuus vaikuttaa maan tulevaisuuteen äänestämällä. Vaikka äänestäminen kuuluukin kansalaistehtäviin, moni saattaa tuntea epävarmuutta siitä, miten olisi paras äänestää. Tässä artikkelissa kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen vaaleja ja miten äänestysprosessi toimii.

  Mieti, mikä on sinulle tärkeää

  Ennen kuin lähdet äänestyspäivänä vaaliuurnalle, on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, mikä on sinulle tärkeää. Millaista politiikkaa tai arvoja haluat edistää? Missä asioissa toivot maan kehittyvän? Kun tiedät, mikä on sinulle tärkeää, on helpompi valita ehdokas tai puolue, joka edustaa kyseisiä arvoja ja tavoitteita.

  Tutustu ehdokkaisiin ja puolueisiin

  Ennen vaaleja on hyvä tutustua ehdokkaisiin ja puolueisiin, jotka ovat asettaneet ehdokkaita vaaleissa. Voit esimerkiksi tutustua ehdokkaisiin vaalikoneissa tai seurata vaalipaneeleja ja -keskusteluja. On tärkeää, että valitset ehdokkaan tai puolueen, jonka politiikka vastaa omaa ajatteluasi. Älä valitse ehdokasta tai puoluetta vain sen perusteella, että hän on suosittu tai kuuluisa.

  Jos olet epävarma, harkitse äänestämistä pienemmän puolueen ehdokkaalle

  Vaaleissa on usein suuria puolueita, jotka saavat eniten ääniä. Pienemmät puolueet ja niiden ehdokkaat jäävät usein suurempien varjoon. Jos et ole varma, mille puolueelle äänestää, harkitse pienemmän puolueen ehdokkaan äänestämistä. Pienemmät puolueet voivatkin yllättää suurilla vaalivoitoillaan ja niiden ehdokkaat saattavat ajaa juuri niitä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä.

  Noudata ohjeita äänestyspaikalla

  Kun olet päättänyt, kuka on sinun ehdokkaasi, on aika vierailla äänestyspaikalla. Muista ottaa voimassa oleva henkilötodistus mukaan äänestyspaikalle. Äänestysprosessi on yksinkertainen: saat äänestyslipun, jonka käännät niin, että ehdokkaasi numero näkyy selkeästi. Lipun vieminen äänestysuurnaan on viimeinen askel ennen kuin olet tehnyt kansalaisvelvollisuutesi.

  Yhteenveto

  Äänestäminen on tärkeä osa demokraattista prosessia. Voit vaikuttaa siihen, millainen Suomesta tulee äänestämällä. Ennen vaaleja on hyvä tutustua ehdokkaisiin ja puolueisiin, jotka edustavat omia arvojasi ja tavoitteitasi. Jos olet epävarma, kenen puolesta äänestä, harkitse pienemmän puolueen ehdokasta. Äänestysprosessi on helppo ja yksinkertainen, joten mene rohkeasti äänestyspaikalle ja vaikuta tulevaisuuteen!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.