Miten Kanat Lisääntyy

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #5746

  +

  Miten kanat lisääntyvät?

  Kanat ovat monen omakotitalon pihan ilo. Niiden kiekuva ääni, höyhenpuku ja nokkeluus ovat hauskoja piirteitä, joiden vuoksi niitä pidetään lemmikkieläiminä. Kanojen lisääntyminen on yksi harrastuksen mielenkiintoisimmista puolista. Tässä artikkelissa käsitellään kanan lisääntymistä.

  Kanan anatomia

  Ennen kuin tarkastellaan kanan lisääntymistä, on hyvä ymmärtää sen anatomiaa. Kanan munasarja tuottaa keltuaisen, joka kulkeutuu munanjohtimen kautta munanjohtimen alkuosaan. Tämä on paikka, jossa valkuaista erittyy ja jossa se sitten kietoutuu keltuaiseen muodostaen munan. Munanjohtimen toinen osa, etuosa, on se paikka, jossa muna saa kalvon ja lopullisen kuoren. Kanan munanjohtimessa on siis tapahtumasarja, joka tuottaa kananmunan.

  Kanat lisääntyvät luonnossa

  Kanojen lisääntyminen on luonnossa hyvin helppoa. Kukko löytää naaraskanansa ja sitten homma hoituu. Naaraskanan suvunjatkamiskyky on kuitenkin rajallinen verrattuna ihmisen jalostamien kanojen eli rotujen kykyyn lisääntyä.

  Kanat lisääntyvät ihmisen ohjauksessa

  Ihmisten jalostus on luonut erilaisia rotuja, joilla on usein erilaisia lisääntymisominaisuuksia luontoalkuperään verrattuna. Tietyt rodut ovat hedelmällisempiä kuin toiset, ja lisääntymisen optimoimiseksi kasvattajat harjoittavat keinoja kuten valaistuksen ja ruoan valinnan muokkaamista.

  Kasvattajan on tärkeää tuntea rodunsa ominaisuudet ja ymmärtää, että kanat ovat lisääntymisikäisiä jo yhdeksänviikkoisina. Kannattaa siis pitää kukkoja ja kanoja erikseen ja tarkkailla niitä, mikäli lisääntyminen halutaan pitää hallinnassa.

  Lisääntymisennustetta helpottamaan voidaan tehdä ns. inkubaatio-ohjelma. Tämä onnistuu helposti nykyaikaisilla inkubaattoreilla ja mahdollistaa kananmunan kehittymisen optimaalisissa olosuhteissa. Siemennystä voidaan harrastaa kanojenkin kohdalla, mikä voidaan tehdä ilman leikkausta ja ilman kipua, sillä yksinkraisesti lämmitetyllä suppilolla siemennetään naaraan kananmunaa.

  Yhteenveto

  Kanat lisääntyvät luonnossa helpon kaavan mukaan, mutta jalostuksella rodut ovat kehittyneet paremmin lisääntyviksi yksilöiksi. Kanan anatomiaan tutustuminen, inkubaation seuraaminen ja siemennyksen hallitseminen ovat tarpeellisia, mikäli kanan lisääntyminen halutaan saada optimaaliseksi.

  Toivottavasti tämä artikkeli on antanut sinulle arvokasta tietoa kyseisestä aiheesta. Kanojen lisääntyminen on tärkeä osa harrastusta, mikäli aikaa ja resursseja kaipaava kasvatusprojekti on mielessä. Kokeile rohkeasti ja opi lisää kanan kehityksestä!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.