Miten Juusto Tehdään

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #5005

  +

  Miten juusto valmistetaan?

  Juusto on yksi suomalaisten suosikkiruoista, ja sitä käytetään monella eri tavalla esimerkiksi leivän päällä, pastan kastikkeessa tai sellaisenaan salaatin lisäkkeenä. Mutta miten juusto tehdään? Tässä artikkelissa käymme läpi, miten juusto valmistetaan alusta loppuun.

  Raaka-aineet

  Juuston valmistus alkaa raaka-aineista. Juustoa voidaan valmistaa lehmän, vuohen tai lampaan maidosta. Suomessa yleisin juuston raaka-aine on lehmänmaito. Maito on pastöroitava, eli kuumennettava lyhyeksi ajaksi korkeassa lämpötilassa, jotta maitoon ei jää haitallisia bakteereita. Sen jälkeen maitoon lisätään juoksutinta joka hyydyttää maidon.

  Hyydyttäminen ja juustomaan erottaminen

  Juoksuttimen lisäämisen jälkeen maito hyytyy noin tunnissa. Kun juustomassa on tarpeeksi kiinteä, se leikataan veitsellä pieniksi palasiksi. Näin irtoaa nestettä, joka on nimeltään juustomaito. Juustomassa kypsyy hiljalleen useita eri vaiheita läpi käyden. Tämä on riippuvainen juuston kypsyydestä ja tyylistä.

  Kuivatus ja muotoilu

  Juustomaan nesteet poistetaan ja juustomassa puristetaan erilaisten painojen avulla. Sen jälkeen juustomassa taikinoidaan, ja sille annetaan tarkka muoto. Muotoiluun käytetään juustomuotteja, jotka voivat olla erilaisia muotoja ja kokoa. Tämän jälkeen juusto kuivataan, jotta liika kosteus haihtuu ja juustosta tulee kiinteämpi.

  Kypsyttäminen ja maustaminen

  Kypsyttäminen on erittäin tärkeä vaihe juuston valmistuksessa. Juustoa säilytetään tietyn ajan oikeissa olosuhteissa, jotta se saavuttaa halutun kypsyyden ja makuprofiilin. Juuston kypsyttämiseen käytetään erilaisia tekniikoita, aina kuumista ja kosteista huoneista kylmiin kellareihin.

  Juustomassa voidaan myös maustaa erilaisilla yrteillä, mausteilla tai muilla aineksilla. Tämä lisää juustoon makua ja tekee siitä monipuolisemman.

  Pakkaus ja säilytys

  Kun juusto on valmis, se pakataan ja lähetetään kauppoihin myytäväksi. Juusto säilyy parhaiten noin 4-6°C lämpötilassa ja sen on hyvä olla ilmavaunut tiiviissä paketissa. Juusto kannattaa ottaa huoneenlämpöön puoli tuntia ennen tarjoilua jotta sen maku ja koostumus pääesevät oikeuksiinsa.

  Yhteenveto

  Juuston valmistus on monivaiheinen prosessi, joka vaatii tarkkaa huomiota ja taitoa. Vaikka juustonteko voi aluksi vaikuttaa vaikealta, se onnistuu kyllä kotona, pienellä harjoittelulla. Kun juusto on valmis, se on herkullinen ja monikäyttöinen ruoka-aine, joka sopii moniin eri ruokalajeihin. On siis hyvä opetella, miten juusto tehdään, ja kokeilla rohkeasti erilaisia makuyhdistelmiä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.