Miten Jodin Puute Ilmenee

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #4448

  +

  Miten Jodin Puute Ilmenee?

  Jodi on tärkeä ravintoaine, jota tarvitaan kilpirauhashormonien tuotantoon. Puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, joka voi ilmetä eri tavoin. Tässä artikkelissa käydään läpi, miten jodin puute voi ilmetä Suomessa asuville ihmisille.

  Kilpirauhasen vajaatoiminta

  Kilpirauhasen vajaatoiminta tarkoittaa tilaa, jossa kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormoneja. Tämä voi johtua jodin puutteesta, mutta myös muista syistä, kuten autoimmuunisairaudesta tai leikkauksesta. Oireita ovat esimerkiksi väsymys, painonnousu, ummetus, kuiva iho, kylmyyden tunne, masennus ja ajatus hidastuminen.

  Jodin puutteen vaikutukset sikiöön

  Jodi on erityisen tärkeä raskauden aikana, sillä sikiö tarvitsee sitä kasvaakseen normaalisti. Jodin puutos raskauden aikana voi johtaa erilaisiin komplikaatioihin, kuten keskenmenoon, ennenaikaiseen synnytykseen, sikiön kasvun hidastumiseen, kehitysvammaisuuteen ja kretinismiin. Kretinismi on vaikea kehitysvammaisuus, joka johtuu jodin puutteesta raskauden aikana.

  Jodin puute Suomessa

  Suomessa jodin puutetta esiintyy erityisesti sisämaassa, jossa maaperä on vähäjodista. Suomessa onkin suositeltavaa käyttää jodioitua suolaa, joka on yleisimmin käytetty jodilähde ruokavaliossa. Jodioitu suola on kuitenkin vain yksi tapa saada jodia, ja sen käyttö voi olla rajoitettua esimerkiksi suolan saannin rajoittamisen takia.

  Jodin puutteen ehkäisy

  Jodin puutteen ehkäisyssä on tärkeää kiinnittää huomiota ruokavalioon ja käyttää jodin lähteitä. Hyviä jodin lähteitä ovat esimerkiksi merilevä, kala, äyriäiset, maitotuotteet ja jodioitu suola. Erityisesti raskaana olevien ja imettävien naisten tulisi kiinnittää huomiota jodin saantiin.

  Johtopäätökset

  Jodin puute on vakava ravintoaineiden puutos, joka voi aiheuttaa erilaisia oireita ja johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan ja kehitysvammaisuuteen. Suomessa jodin puute on yleistä sisämaassa, ja sen ehkäisyssä on tärkeää kiinnittää huomiota ruokavalioon ja käyttää jodin lähteitä. Erityisesti raskaana olevien ja imettävien naisten tulisi varmistaa riittävä jodin saanti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.