Miten Jäädään Eläkkeelle

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #238

  +

  Miten jäädään eläkkeelle?

  Eläkeikä Suomessa

  Suomessa eläkeikä määräytyy syntymävuoden perusteella. Vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneiden ikäraja on 63 vuotta, ja sitä vanhempien eläkeikä on asteittain noussut 65 ikävuoteen asti. Eläkeiän lisäksi Suomessa on myös mahdollista jäädä eläkkeelle varhennetusti, eli ennen virallista eläkeikää.

  Varhennettu vanhuuseläke

  Varhennettu vanhuuseläke on mahdollista jäädä, jos olet saavuttanut vähintään 62 vuoden iän ja olet työskennellyt vähintään 38 vuotta. Varhennettu vanhuuseläke tarkoittaa kuitenkin sitä, että eläkkeen määrä pienenee pysyvästi.

  Täysi työkyvyttömyyseläke

  Täysi työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää henkilölle, jonka työkyky on alentunut vähintään 60 prosenttia pysyvästi tai pitkäaikaisesti. Työkyvyttömyyseläkkeeseen liittyy kuitenkin ehtojen täyttymisen lisäksi myös muita edellytyksiä, kuten työhistorian pituus.

  Osa-aikaeläke

  Osa-aikaeläke puolestaan on mahdollisuus jäädä eläkkeelle osittain, mutta jatkaa samalla työskentelyä. Osa-aikaeläkkeen avulla voit siirtyä vähitellen eläkkeelle ja tehnyt työn määrä sekä eläkkeen määrä voi vaihdella.

  Säästäminen eläkettä varten

  Vaikka eläkkeellejääntiä voi suunnitella edellä mainittuja tapoja hyödyntäen, olisi hyvä myös varautua tulevaisuuteen säästämällä eläkettä varten. Erilaiset eläkesäästövaihtoehdot, kuten yksityinen eläkevakuutus tai eläkesäästötili, ovat vaihtoehtoja, jotka kannattaa huomioida jo nuorena aikuisena.

  Yhteenveto

  Eläkkeellejäänti on asia, johon jokaisen työssäkäyvän kannattaa ajoissa varautua. Virallinen eläkeikä voi tuntua vielä kaukaiselta, mutta jo nuorena on hyvä aloittaa säästäminen ja miettiä millainen eläkesuunnitelma sopii itselle parhaiten. Tärkeintä on muistaa, että itselle sopivat ratkaisut voivat poiketa muiden ratkaisuista, ja vain omaan tilanteeseen sopivat eläkevaihtoehdot ovat oikeita.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.