Miten Istukka Toimii

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #2297

  +

  Miten Istukka Toimii?

  Istukka on tärkeä osa raskautta ja sen tarkoituksena on toimia sikiön turvana sekä ravinnon ja hapen välittäjänä äidin verestä sikiöön. Istukka kiinnittyy kohdun seinämään ja sikiöön napanuoran avulla. Se muodostuu sekä äidin että sikiön kudoksista.

  Istukan rakenne on monimutkainen ja se koostuu useista eri kerroksista. Pintaosassa sijaitsevat kalvot, jotka ympäröivät istukan hyytymissoluja, joiden kautta äidin veri virtaa. Sikiön puolella istukassa on verihyytymäkalvo, joka suojaa sikiötä ja toimii esteenä äidin ja sikiön veren välillä. Tärkeä osa istukkaa on myös sen hormonaalinen toiminta.

  Istukka tuottaa useita tärkeitä hormoneja, kuten progesteronia, joka auttaa ylläpitämään raskautta ja valmistaa rintarauhasia imettämistä varten, sekä istukkahormonia, joka estää äidin leukosyyttien hyökkäystä sikiöön. Istukka tuottaa myös estriolia, joka on tärkeä merkki sikiön hyvinvoinnista.

  Istukan toiminta on tärkeää koko raskauden ajan ja sen vajaatoiminta voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita sikiölle. Istukan toiminta voi heiketä esimerkiksi raskausmyrkytyksen, verenpaineen nousun tai tupakoinnin seurauksena.

  Istukan toimintaa seurataan perinatologin valvonnassa sikiön ultraäänitutkimuksilla ja tarvittaessa istukkabiopsialla. Istukan huono toiminta voi vaatia äidin lepokäskyä, sytostaattihoitoa ja joskus jopa ennenaikaista synnytystä.

  Raskauden päätyttyä istukka irtoaa kohdun seinämästä synnytyksen aikana ja poistuu elimistöstä. On tärkeää muistaa, että istukassa voi olla jäämiä tai verivanat, jotka voivat aiheuttaa verenvuotoa synnytyksen jälkeen. Hoitohenkilökunta seuraa tarkkaan synnyttäjän verenvuotoa ja tarvittaessa irtoava istukka poistetaan käsin.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että istukka on tärkeä osa raskautta ja sen toiminta on välttämätöntä sikiön hyvinvoinnille. Istukka koostuu useista eri kerroksista ja sen hormonaalinen toiminta on tärkeää koko raskauden ajan. Istukan toiminta seurataan sikiön ultraäänitutkimusten avulla ja tarvittaessa istukkabiopsialla. Raskauden päätyttyä istukka poistuu elimistöstä synnytyksen aikana ja sen irtoamista seurataan tarkasti synnyttäjän verenvuodon vuoksi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.