Miten Ikävähennys Lasketaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #3497

  +

  Miten Ikävähennys Lasketaan

  Ikävähennys on verotuksellinen etuus, joka myönnetään eläkeläisille ja muille vähävaraisille henkilöille. Ikävähennyksen avulla verotettavaa tuloa vähennetään tietyn prosenttiosuuden verran, mikä voi pienentää veron määrää merkittävästi.

  Ikävähennys on Suomessa käytössä verovuodesta 2021 alkaen. Vähennys on henkilökohtainen ja sen määrä riippuu henkilön ikävuodesta ja verotettavasta tulosta.

  Ikävähennyksen määrä lasketaan seuraavasti:

  1. Ensimmäinen vaihe: verotettava tulo ja sosiaaliturvamaksut

  Ensimmäinen vaihe on verotettavan tulon ja sosiaaliturvamaksujen laskeminen. Verotettava tulo koostuu kaikista henkilön veronalaisista tuloista, mukaan lukien palkka-, eläke- ja vuokratulot.

  Sosiaaliturvamaksut koostuvat sairausvakuutus-, työttömyysvakuutus-, työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisista vakuutusmaksuista.

  2. Toisen vaiheen laskenta

  Toinen vaihe on ikävähennyksen laskenta. Laskennan tuloksena saadaan ikävähennyksen määrä prosentteina.

  Ikävähennyksen määrä on seuraava:

  – 100%: alle 17-vuotiaat
  – 50%: 18–29-vuotiaat
  – 30%: 30–64-vuotiaat
  – 50%: 65–69-vuotiaat
  – 100%: yli 70-vuotiaat

  Esimerkiksi 68-vuotiaan henkilön verotettava tulo on 15 000 euroa. Hänen sosiaaliturvamaksunsa ovat 1 000 euroa. Ikävähennys on 50% (koska hän on 68-vuotias), eli hänen ikävähennyksensä määrä on 7 500 euroa (50% x 15 000 euroa). Tämän jälkeen vähennetään vielä 1 000 euroa sosiaaliturvamaksuja, jolloin ikävähennys on 6 500 euroa.

  On kuitenkin tärkeää huomata, että ikävähennys ei ole vähennyskelpoinen muissa verotuksen vaiheissa. Tämä tarkoittaa sitä, että ikävähennys ei vaikuta esimerkiksi kotitalousvähennykseen tai ansiotulovähennykseen.

  Ikävähennys on tarkoitettu vähävaraisille henkilöille, joiden verotettava tulo on alle tietyn enimmäismäärän. Jos henkilön verotettava tulo ylittää tämän enimmäismäärän, ikävähennys ei kuitenkaan enää ole käytettävissä.

  Ikävähennyksen enimmäismäärä on 27 900 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos henkilön verotettava tulo ylittää tämän määrän, hän ei ole oikeutettu ikävähennykseen.

  Ikävähennyksen hakemiseen tarvitaan hakemus, joka tulee täyttää ja toimittaa Verohallinnolle. Hakemus on saatavilla Verohallinnon verkkosivuilta tai lomakkeena Verohallinnolta.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että ikävähennys on tärkeä verotuksellinen etuus vähävaraisille henkilöille. Ikävähennys pienentää veron määrää merkittävästi, ja sen määrä lasketaan henkilön iän mukaan. Jos olet vähävarainen henkilö ja täytät ikävähennyksen hakukriteerit, kannattaa ehdottomasti hakea tätä etuutta!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.