Miten Ihmisoikeudet Toteutuvat Suomessa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #5742

  +

  Miten ihmisoikeudet toteutuvat Suomessa

  Suomi on yksi maailman parhaista maista asua, sillä täällä ihmisoikeuksia kunnioitetaan hyvin. Vaikka kaikki eivät olekaan tietoisia omista oikeuksistaan, Suomessa silti turvataan ihmisoikeuksien toteutuminen laeilla.

  Yhdenvertaisuus

  Suomen perustuslain mukaan kaikki ihmiset ovat tasavertaisia lain edessä. Syrjintää ei sallita iän, sukupuolen, etnisen taustan, uskonnon tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Tämä tarkoittaa, että ketään ei saa kohdella huonommin näiden tekijöiden perusteella.

  Yhdenvertaisuus toteutuu esimerkiksi työelämässä, jossa noudatetaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakia. Myös asumisen suhteen kaikkia tulee kohdella samalla tavalla. Vammaisia henkilöitä varten on olemassa esteetön rakentaminen sekä esteettömät kulkureitit julkisiin tiloihin.

  Oikeus elämään, vapaus ja turvallisuus

  Jokaisella ihmisellä on oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja turvallisuuteen, jotka ovat myös ihmisoikeuksien kunnioittamisen keskiössä. Suomessa tätä oikeutta noudatetaan erittäin hyvin, sillä maassa on vähän väkivallan uhreja.

  Lisäksi ihmisillä on oikeus elämään ja kiellon vastaanottaa kidutusta tai muuta julmaa, epäinhimillistä tai halventavaa kohtelua tai rangaistusta. Tämä tarkoittaa sitä, että ketään ei saa pitää laittomasti vangittuna tai pidättää ilman laillista syytä.

  Oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen

  Suomessa on laaja mielipiteen- ja sananvapaus. Jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä ilman pelkoa vainosta tai syrjinnästä. Tämä oikeus on turvattu perustuslaissa sekä ihmisoikeussopimuksissa.

  Suomessa on monipuolinen ja vapaa media, joka voi vapaasti kritisoida päättäjiä sekä valtionhallintoa. Sananvapaus on tärkeä oikeus, sillä se mahdollistaa ihmisten välittää tietoa ja parantaa yhteiskunnallista keskustelua.

  Tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet

  Jokaisella lapsella on oikeus ilmaiseen peruskoulutukseen ja kaikilla on samat mahdollisuudet jatkaa opintojaan peruskoulun jälkeen. Koulutus on avainasemassa itsensä kehittämiselle ja tulevaisuuden työmahdollisuuksien luomiselle.

  Tasa-arvoisia koulutusmahdollisuuksia on mahdollisuus jatkaa opintojaan korkeakoulussa, tai saada ammattikoulutusta. Koulutukseen pääsy ei ole kiinni rahasta, vaan kaikilla on mahdollisuus saada koulutusta kykyjensä ja kiinnostuksensa mukaan.

  Jokaisella on oikeus terveydenhuoltoon

  Jokaisella on oikeus terveydenhuoltoon ja hoitoon sairaudesta riippumatta. Suomessa tämä oikeus toteutuu valtion terveydenhuoltopalveluissa ja kunnallisten terveysasemien kautta.

  Kaikilla on oikeus tulla hoidetuksi, eikä rahallisella tilanteella saa olla vaikutusta hoitoon pääsyyn. Terveydenhuollossa noudatetaan lääketieteellisiä periaatteita, ja kaikille potilaille on tarjolla samanlaista hoitoa.

  Johtopäätös

  Suomessa ihmisoikeudet toteutuvat hyvin. Kaikilla ihmisillä on oikeus yhdenvertaisuuteen, henkilökohtaiseen vapauteen ja turvallisuuteen, mielipiteen- ja sananvapauteen, tasa-arvoisiin koulutusmahdollisuuksiin sekä terveydenhuoltoon. Jokaisella on oikeus tulla kohdelluksi ihmisarvoisesti, ja Suomessa tähän oikeuden toteutuminen on taattu laeilla.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.