Miten Huuliherpes Tarttuu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #3227

  +

  Miten huuliherpes tarttuu?

  Huuliherpes on yleinen virusinfektio, joka aiheuttaa rakkuloita ja haavaumia huulille, leuan ympärille tai nenän alueelle. Herpes on erittäin tarttuva, ja siksi on tärkeää tietää, miten se tarttuu, jotta voit suojautua sen leviämiseltä.

  Huuliherpes tarttuu pääasiassa suudelmien, suun kautta tapahtuvan seksin ja suun kautta tapahtuvan kosketuksen kautta jo sairastuneen henkilön kanssa. Virusta voidaan myös levittää tartunnan saaneen henkilön syljen, ruokailuvälineiden tai huulirasvan välityksellä.

  Huuliherpesviruksen ensimmäinen tartunta tapahtuu yleensä lapsuudessa, useimmiten tartunnan saa esimerkiksi vanhemmalta. Tartunta voi tapahtua myös harrastaessa urheilua tai nukuttaessa yövierasta, jolla virus on jo aktiivinen. Herpesvirus voi levitä kehossa myös esimerkiksi sormilla kosketuksen välityksellä, josta se voi siirtyä esimerkiksi silmiin ja nenään.

  Oireettomat huuliherpes-tartunnat ovat yleisiä, joten oireita ei tarvitse olla, jotta virus tarttuisi. Herpesvirus voi levitä ihokontaktien kautta, joten sinun kannattaa välttää suukottelua tai koskettelua, jos huomaat toisen henkilön kasvoilla halkeamia, rakkuloita tai haavaumia.

  Miten huuliherpeksen leviämistä voi ehkäistä?

  Vaikka huuliherpesen tarttumista ei voida täysin estää, on olemassa keinoja sen leviämisen ehkäisemiseksi. Tärkeintä on muistaa, että huuliherpes on herkkävirus, joka voi levitä hyvin helposti, ja siksi sinun tulee välttää kontaktia tartunnan saaneen henkilön kanssa.

  Jos kärsit itse huuliherpeksestä, voit suojata muita ympärilläsi estämällä viruksen leviämisen. Vältä suutelua tai koskettelua, kun sinulla on aktiivisia oireita, ja käytä suun suojaa, kun esiin tulee haavaumia tai rakkuloita. Peseydy huolellisesti, kun olet käyttänyt yhteisiä välineitä, kuten ruokailuvälineitä tai huulirasvaa, ja pyyhi kädet huolellisesti, kun kosket tartunnan saaneen henkilön kasvoja tai muita kehon osia.

  Tärkeää on myös yleinen hygienia, käsienpesu voi muutenkin ehkäistä huuliherpeksen leviämistä, koska sen tartunta on yleensä käsien kautta. Käytä suojaa, jos suojaamaton kontakti on mahdollinen. Vältä liikaa stressiä, sillä se voi lisätä huuliherpesen puhkeamisen todennäkösyyttä.

  Mitä voit tehdä, jos kärsit huuliherpeksestä?

  Jos huomaat huuliherpeksen ensioireita, kuten kutinaa tai polttelua huulilla, on tärkeää aloittaa hoito välittömästi. Käytä huulivoiteita, joissa on antiherpetisiä ainesosia, kuten asikloviiria tai dokosanolia. Nämä ainesosat voivat vähentää viruksen leviämistä ja lievittää oireita.

  Huuliherpes paranee yleensä itsestään muutamassa päivässä tai viikossa, mutta voit nopeuttaa paranemista pitämällä huulet kosteutettuina ja välttämällä kosketusta tartunnan saaneen henkilön kanssa. Vältä myös liian suolaista ja happamaa ruokaa, sillä ne voivat ärsyttää huulten haavaumia.

  Mikäli sinulla on säännöllisiä huuliherpeskohtauksia, on hyvä varautua tuleviin kohtauksiin varastoimalla muutamaa erilaista huulivoidevaihtoehtoa, jotka huolehtivat huulten kosteudesta ja suojaavat sitä virusinfektioilta.

  Lopuksi

  Huuliherpes on tuskallinen ja ärsyttävä vaiva, joka voi vaikuttaa ihmisten elämään rajoittaen esimerkiksi seurustelua ja suuteluja. Suojautuminen ja hyvä hygienia ovat tärkeitä keinoina huuliherpeksen leviämisen ehkäisemiseksi. Käyttämällä tehokkaita voiteita, jotka sisältävät antiherpetisiä ainesosia, voit nopeuttaa paranemista ja vähentää oireiden määrää. Muista myös, että stressi voi lisätä huuliherpeksestä kärsimisen todennäköisyyttä, joten pyri välttämään liikaa kuormitusta ja nauti terveellisestä ja säännöllisestä elämäntavasta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.