Miten Hoitaa Poskiontelotulehdusta

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #3741

  +

  Miten Hoitaa Poskiontelotulehdusta

  Poskiontelotulehdus – Mitä se on ja miksi se on yleistä Suomessa?

  Poskiontelotulehdus on tulehdus, joka vaikuttaa poskionteloihin. Näitä onteloita on kaksi, poskionteloiden vasen ja oikea puoli. Poskiontelotulehdus on yleinen Suomessa, erityisesti talvella. Tämä johtuu siitä, että Suomen talviset olosuhteet vaikuttavat hengitystieinfektioihin altistumiseen. Lisäksi, Suomen talvella sisätiloissa on kuiva ja lämmin ilma, joka voi ärsyttää nenän limakalvoja ja johtaa poskiontelotulehdukseen.

  Syyt Poskiontelotulehduksen syntymiselle

  Poskiontelotulehduksen pääasiallinen syy on bakteerien tai virusten aiheuttama tulehdus nenän sivuonteloissa eli poskionteloissa. Tämä tulehdus voi johtua flunssasta, allergiasta tai nenäontelon virheellisestä hoidosta. Poskiontelot voivat myös tukkeutua, mikä voi johtaa tulehdukseen. Tukkeutuminen voi johtua esimerkiksi nenän väliseinän vinoudesta tai polyypeista.

  Hoito Poskiontelotulehdusta Vastaan

  Poskiontelotulehdus voi olla kivulias ja pitkäkestoinen, joten sen hoidossa on tärkeää olla kärsivällinen ja hoitaa asianetujen mukaan.

  1. Levolle ja nesteytykselle

  Poskiontelotulehduksen ilmenemisen ensimmäinen hoitovaihe on täydellinen lepo. Sängyssä olo saa immuunijärjestelmän vapauttamaan energiaa viruksen tai bakteerin poistamiseksi. Lisäksi elimistö tarvitsee tulehduksen aikana runsaasti nestettä, joten on tärkeää juoda runsaasti vettä ja muita nesteitä, kuten teetä ja keittoja.

  2. Lääkkeet

  Jos poskiontelotulehdus on lievä, ei välttämättä tarvita lääkitystä. Kroonisessa poskiontelotulehduksessa voi kuitenkin olla tarpeen käyttää lääkkeitä, esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä, antibiootteja tai nenäsumutteita.

  3. Lämmin kompressi

  Poskiontelotulehduksen hoidossa lämmin kompressi voi myös auttaa. Lämmin kompressi auttaa lieventämään kipua ja vähentämään turvotusta. Lämmin kompressi voidaan valmistaa asettamalla lämmin pyyhe kasvoille tai käyttämällä lämmintä vesipulloa.

  4. Kirurginen interventio

  Jos poskiontelotulehdus on krooninen tai vakava, saattaa olla tarpeen käyttää kirurgista interventiota. Tämä voi sisältää esimerkiksi kanyloinnin tai leikkauksen, jonka tarkoituksena on poistaa poskionteloista mahdollisia esteitä.

  Miten Välttyä Poskiontelotulehduksesta

  Vaikka poskiontelotulehdusta ei voida täysin ennaltaehkäistä, on olemassa useita tapoja, joilla sen esiintymistä voidaan vähentää.

  1. Pidä Nenäontelo Puhdistettuna

  Nenän limakalvoja tulee puhdistaa usein, jotta bakteerit ja viruspartikkelit poistuvat. Paras tapa puhdistaa nenäontelo on käyttää suolaliuos-eriä. Nenänkannun käyttö voi myös auttaa poistamaan limaa.

  2. Kiinnitä Huomiota Ilmanlaatuun

  Pidä huoli siitä, että sisäilman kosteus on hyvä. Sisäilmaa voi kostuttaa erilaisilla tavoilla, kuten ilmankostuttimella ja yksinkertaisesti laittamalla kostean pyyhkeen patteriin. Varmista myös, että sisäilma on riittävästi ilmastoitu, jotta ilman epäpuhtaudet ja home eivät keräänny.

  3. Huolehdi Immuunijärjestelmästäsi

  Huolehdi siitä, että immuunijärjestelmäsi on kunnossa ja vahva. Tämä tarkoittaa hyvää ruokavaliota sekä säännöllistä liikuntaa. Muista myös nukkua riittävästi.

  4. Vältä Tapojen Jakamista

  Vältä tapojen jakamista, joissa esineet tai pinnat jaetaan useiden ihmisten kanssa, kuten juomapullo ja lautaset. Tämä on erityisen tärkeää, jos tiedät jonkun kärsivän poskiontelotulehduksesta.

  Yhteenveto

  Poskiontelotulehdus on yleinen Suomessa, erityisesti talvella. Se on bakteerien tai virusten aiheuttama tulehdus poskionteloissa, ja se voi olla kivulias ja pitkäkestoinen. Poskiontelotulehduksessa on olemassa useita hoitovaihtoehtoja, kuten lepo, lääkkeet, lämmin kompressi ja kirurginen interventio. Vaikka poskiontelotulehdusta ei voida täysin ennaltaehkäistä, sen esiintymistä voi vähentää pitämällä nenäontelon puhtaana, kiinnittämällä huomiota sisäilman laatuun, huolehtimalla immuunijärjestelmästä ja välttämällä tapojen jakamista.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.