Miten Hiv Voi Tarttua

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #997

  +

  Miten HIV voi tarttua?

  HIV (ihmisen immuunikatovirus) on virus, joka voi vahingoittaa immuunijärjestelmää ja johtaa AIDS:iin (hankittu immuunikatovaurio-oireyhtymä). HIV-tartunnan saaneita ihmisiä on kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Siksi on tärkeää tietää, miten HIV voi tarttua, jotta voi suojautua tartunnalta.

  Sukupuolinen kanssakäyminen

  Yksi yleisimmistä tavoista, jolla HIV voi tarttua, on suojaamaton sukupuolinen kanssakäyminen. HIV tarttuu seksuaalisesti siemennesteestä, emätin- ja anaalineritteestä, esiliukasteesta ja verestä. Sukupuoliyhteys voi olla emätin-, anaali-, tai suuseksiä.

  Suojautuminen HIV-tartunnalta seksuaalisesti on tärkeää. Käytä aina kondomia, kun harrastat seksiä uuden kumppanin kanssa. Kondomin käyttö on tärkeää myös, jos et tiedä, onko kumppanillasi HIV-tartunta, tai jos kumppanisi on HIV-positiivinen, mutta hän käyttää hoitoja, jotka estävät HIV leviämisen.

  Verikontakti

  HIV voi tarttua myös verikontaktin kautta. Tämä voi tapahtua esimerkiksi saastuneen ruiskun tai neulan kautta, jonka on käyttänyt HIV-positiivinen henkilö. HIV voi myös tarttua, jos iho rikkoutuu, ja HIV-positiivisen henkilön veri tai muu kehon neste joutuu kosketuksiin rikkoutuneen ihon kanssa.

  On tärkeää käyttää aina uusia, steriloituja ruiskuja ja neuloja, jos käytät huumeita tai pistät itseäsi muusta syystä. Jos työskentelet terveydenhuollon alalla, käytä aina suojakäsineitä ja käsittele käytetyt neulat ja ruiskut asianmukaisesti.

  Raskaudesta ja synnytyksestä johtuvat tartunnat

  Raskaana oleva HIV-positiivinen nainen voi tartuttaa viruksen sikiöihin raskauden aikana, synnytyksen aikana tai imetyksen aikana. On tärkeää, että HIV-positiiviset naiset saavat oikea-aikaista hoitoa estämään viruksen leviämisen sikiöön ja vastasyntyneeseen.

  Jos olet raskaana, sinun on tärkeää käydä säännöllisesti lääkärissä, joka tutkii HIV-tartunnan mahdollisuuden. Tarvittaessa saat antiretroviraalista hoitoa estämään HIV:n leviämisen lapsellesi.

  Suojautuminen HIV-tartunnalta

  On tärkeää tietää, miten HIV voi tarttua, jotta voi suojautua tartunnalta. Jos epäilet voivasi olla saanut HIV-tartunnan, kannattaa hakeutua testiin mahdollisimman pian. HIV-tartunnan varhainen toteaminen ja hoito auttavat elämään pidempään ja terveemmän elämän.

  Suojautuminen HIV-tartunnalta on tärkeää seksuaalikäyttäytymistä koskevilla päätöksillä, kuten kondomin käytöllä ja luotettavan kumppanin valinnalla. Siisteyteen ja hygieniaan liittyvät käytännöt, kuten uusien, steriloitujen ruiskujen käyttö, auttavat myös välttämään HIV-tartuntaa.

  Saadessaan diagnosoidun HIV-positiivisuuden, henkilön on tärkeää käydä lääkärillä säännöllisesti ja aloittaa antiretroviraalinen hoito. Hoito edistää terveyttä ja estää sairastumisen AIDS:iin. HIV-tartunta ei enää tarkoita kuolemaan johtavaa sairautta, ja HIV-positiivisen henkilön on mahdollista elää pitkä, terve elämä.

  Ole tietoinen tavoista, joilla HIV voi tarttua, ja suojaa itseäsi seksuaalisen kanssakäymisen ja kontaktin välityksellä. Suojautuminen on paras tapa ehkäistä HIV-tartuntaa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.