Miten Hiv Todetaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #3491

  +

  Miten HIV todetaan Suomessa asuville ihmisille?

  HIV-testi

  HIV-tartunta on vakava asia, joka vaatii nopeaa hoitoa ja huolellista seurantaa. HIV-tartunnan oireet voivat ilmentyä vasta vuosien kuluttua tartunnan saamisesta, ja siksi on tärkeää testauttaa itsensä säännöllisesti. Testaaminen on helppoa ja nopeaa, ja Suomessa tarjotaan laaja-alaisia testausmahdollisuuksia.

  HIV-testi on verikoe, jossa verestä etsitään HIV-viruksen vasta-aineita. Verinäytteen voi ottaa terveyskeskuksessa, sairaalassa tai yksityisellä klinikalla. Testi on maksuton sukupuolitautipoliklinikoilla tai terveyskeskuksissa, mutta yksityisillä klinikoilla testin hinta vaihtelee.

  Testiä kannattaa harkita erityisesti, jos on harrastanut riskikäyttäytymistä, kuten suojaamatonta seksiä tai vaihtanut neuloja huumeiden käytössä.

  Riskiryhmät

  Vaikka HIV-tartunta voi kohdata ketä tahansa, on olemassa tiettyjä riskiryhmiä, jotka ovat alttiimpia tartunnalle. Näitä ryhmiä ovat muun muassa:

  – Miehet, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa
  – Huumeidenkäyttäjät, etenkin ne, jotka käyttävät injektioneuloja
  – Prostituoidut tai henkilöt, jotka käyttävät maksullisia seksipalveluita
  – Henkilöt, jotka ovat kotoisin tai matkustaneet HIV-alueilla

  Jos kuulut johonkin näistä ryhmistä, on tärkeää testata itsensä säännöllisesti, vaikka et olisi havainnut mitään oireita. Tartunta voi olla oireeton aluksi, mutta hoitamattomana se voi vaikuttaa vakavasti terveyteesi.

  Oireet

  HIV-tartunnan oireet eivät ole aina havaittavissa heti tartunnan saamisen jälkeen. Tartunta voi olla oireeton jopa vuosia, mutta kun oireita ilmenee, ne voivat olla samankaltaisia kuin flunssan oireet. Oireisiin voivat kuulua:

  – Kuume
  – Päänsärky
  – Lihaskivut ja nivelkipu
  – Ihottuma
  – Kaulan turvotus
  – Kurkunpään tulehdus
  – Yskä

  Jos epäilet, että olet saattanut saada HIV-tartunnan, kannattaa hakeutua testiin mahdollisimman pian, vaikka oireita ei olisikaan.

  HIV-hoito

  Tartunnan saaneiden hoidon tavoitteena on estää viruksen eteneminen ja vahingoittavan vaikutuksen pysäyttäminen. Hoito sisältää usein antiretroviraalilääkkeitä, jotka hidastavat viruksen lisääntymistä ja estävät sen leviämisen.

  Suomessa HIV-lääkkeet ovat maksuttomia terveyskeskuksissa. Lääkityksen noudattaminen on kriittistä, jotta viruksen leviäminen estyy. Tarvittaessa hoitoon liitetään myös muita lääkkeitä, esimerkiksi antibiootteja, joiden tarkoituksena on ehkäistä muiden infektioiden kehittymistä.

  Loppusanat

  HIV-testin ottaminen on tärkeä askel, mikäli epäilet tartunnan saaneesi tai kuulut johonkin riskiryhmään. Testin ottaminen on helppoa ja suhteellisen nopeaa, ja se auttaa tartunnasta kärsiviä saamaan ajoissa hoitoa. Muista myös suojautua, mikäli harrastat riskejä, kuten suojaamatonta seksiä tai käytät huumeita. Muista myös tarkkailla omaa terveydentilaasi ja hakeutua hoitoon, mikäli huomaat HIV-tartunnan oireita.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.