Miten Hiv Tarttuu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #44

  +

  Miten HIV tarttuu?

  HIV on lyhenne sanoista Human Immunodeficiency Virus eli ihmisen immuunipuutosvirus. HIV on virustyyppi, joka tuhoaa ihmisen immuunijärjestelmän soluja, ja tästä syystä HIV:iin sairastuneet ovat alttiimpia erilaisille infektioille ja taudeille. HIV tarttuu kosketuksen kautta veren, siemennesteen, emätin- ja peräsuolieritteiden kanssa.

  Miten HIV tarttuu seksuaalisesti?

  HIV tarttuu helpoiten suojaamattoman seksin välityksellä. Se voi tarttua emätin-, peräsuoli-, penis- ja suuseksin aikana, jos toinen henkilö on HIV-positiivinen. HIV voi tarttua siemennesteessä, emättimen eritteissä, peräsuolen limassa tai veressä. Suun kautta otetun sperma ei kuitenkaan aiheuta tartuntaa.

  Suojaamaton seksi ei ole ainoa tapa, jolla HIV voi tarttua. Jos iholla on haavaumia tai avoimia haavoja, virus voi levitä myös tämän kautta. HIV voi myös tarttua jos jaat saman neulan tai ruiskun käyttövälineinä huumeiden käytössä.

  Miten HIV tarttuu veren välityksellä?

  HIV tarttuu veren välityksellä, jos veri jostain syystä pääsee toisen henkilön elimistöön. Yleisin tapa on tartunnan saaminen huumeiden käytön yhteydessä ja jaettujen neulojen kautta. Tartunta voi tapahtua myös verensiirron kautta, mutta Suomessa veret testataan huolellisesti, jotta tällaista tartuntaa ei tapahtuisi. Lääketieteellisten instrumenttien kuten neulojen, ruiskujen ja muiden terävien esineiden yhteiskäyttö on toinen riskitekijä.

  Kuinka HIV ei tartu?

  HIV ei tartu, vaikka vietäisiin aikaa HIV-positiivisen henkilön kanssa. Tartunta ei tapahdu ilmasta, kosketuksesta, suutelemisesta, halaamisesta, käyttämällä samaa astiaa, käymällä yhteisellä vessalla tai uimalla samassa altaassa tai järvessä. Tartunta ei myöskään tapahdu hyttysen puremasta, sillä virus ei kuitenkaan pidä hengissä hyönteisellä.

  Kuinka suojautua HIV-tartunnalta?

  Paras tapa välttää HIV-tartuntaa on välttää suojaamatonta seksiä. Kondomin käyttö seksin aikana suojaa tartunnoilta tehokkaasti. Kondomia tulee käyttää joka kerta, kun harrastaa seksiä uuden kumppanin kanssa tai jos ei ole varma kumppaninsa HIV-statusista. Kondomin lisäksi on tärkeää välttää huumeiden käyttöä, jossa yhteiskäyttöisten neulojen käyttö voi johtaa tartuntaan.

  Miten HIV-tartunta diagnosoidaan?

  HIV-tartuntaa diagnosoidaan verikokeella, joka mittaa HIV-vasta-aineita veressä. Vasta-aineita alkaa kehittyä veressä noin kuukauden kuluttua HIV-tartunnasta. Testin tulos on positiivinen, jos vasta-aineita löytyy verestä. Testi voidaan tehdä terveyskeskuksessa, sukupuolitautikeskuksessa tai yksityisessä terveyspalvelussa. Testin tulisi olla osa säännöllistä terveysseurantaa, jos henkilöllä on suuri riski saada HIV.

  Yhteenveto

  HIV tarttuu suojaamattoman seksin, yhteiskäyttöisten neulojen tai verensiirron kautta. Tartuntaa ei voi saada ilmasta, hyttysen puremasta tai muista arkisista kosketuksista. Paras tapa välttyä tartunnalta on käyttää kondomia aina seksiä harrastaessaan uuden kumppanin kanssa tai jos oman kumppanin HIV-status ei ole tiedossa. On tärkeää käyttää samoja varotoimia huumeiden käytön yhteydessä.

  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.