Miten Hiv Leviää

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #5575

  +

  Miten HIV leviää?

  HIV on lyhenne sanoista ihmisen immuunikatovirus. Se on virustyyppi, joka heikentää ihmisen immuunijärjestelmää. HIV voi tarttua ihmiseen monilla eri tavoilla, mutta yleisimmin se leviää suojaamattoman seksin kautta, veren välityksellä tai äidinmaidosta.

  HIV ja suojaamaton seksi

  Yksi yleisimmistä tavoista, joilla HIV voi tarttua ihmiseen, on suojaamattoman seksin kautta. Tämä tarkoittaa seksiä ilman kondomia, joka altistaa henkilön HIV-infektiolle. HIV voi tarttua suojaamattomassa yhdynnässä miehen tai naisen kanssa, jotka ovat jo tartuttaneet viruksen.

  HIV ja veren välitys

  Toinen HIV-tartunnan tapa on veren välityksellä. Ihmisen on mahdollista saada HIV-tartunta esimerkiksi veren kautta, kun käytetään samoja neuloja tai ruiskuja kuin jo HIV-positiiviset ihmiset, esimerkiksi huumeidenkäyttäjät. Lisäksi HIV voi tarttua tatuointeja, korvalehtiä tai muita kehon koruja tehtäessä välineiden likaisuudesta tai virheellisestä hygieniasta johtuen.

  HIV ja äidinmaito

  HIV-tartunnan voi saada myös äidinmaidosta. Äidiltä lapseen tarttunut HIV on vakavin tartuntakanta annettu, sillä se voi johtaa lapsen sairauteen, joka tunnetaan nimellä synnynnäinen HIV. Tämä voi vakavasti heikentää lapsen immuniteettijärjestelmää, joka tekee hänet alttiina monille vakaville sairauksille.

  Miten HIV-potilaita hoidetaan?

  Vaikka HIV ei ole parantunut, on saatavilla hoitoa, joka voi auttaa HIV-potilaita elämään pitkää ja terveellistä elämää. HIV-hoitotavoilla pyritään estämään viruksen leviämistä ja pitämään sitä hallinnassa. HIV-lääkkeitä käytetään jatkuvasti kontrolloimaan HIV: n määrää veressä.

  Lääkkeiden käytön lisäksi HIV-potilaita on suositeltavaa testata säännöllisesti, jotta voidaan seurata HIV-infektion kehittymistä ja hoitaa sitä, kun se on tarpeen. Tärkeintä on kuitenkin ehkäistä HIV-tartunnan saaminen tarjoamalla tietoa, miten se leviää ja minkälaisia riskitilanteita pitää välttää.

  Miten HIV: tä voi ehkäistä?

  HIV-tartuntojen ehkäisy onnistuu parhaiten suojautumalla HIV-tartunnoilta. Tärkeintä on käyttää kondomia kaikissa suojaamattomissa seksuaalisissa kontakteissa. Lisäksi käytettyjen ruiskujen ja neulojen jakaminen, jota harrastavat jotkut huumeidenkäyttäjät, voi levittää HIV-tartuntoja, mikä tekee tärkeäksi, että kaikki käyttävät uusia ja steriilejä neuloja ja ruiskuja.

  HIV-tartunnan kertaaminen ja sen ehkäiseminen on tärkeää kaikille ihmisille, vaikka ei edes kuuluisi HIV-riskiryhmään. Ymmärrys HIV: n tarttumisesta, yleisimmistä tartuntatavoista ja mahdollisuudesta hoitaa HIV on avainasemassa HIV-potilaiden kanssa elämiseen terveellisesti ja turvallisesti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.