Miten Helluntailaisuus Eroaa Luterilaisuudesta

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #4562

  +
  Miten Helluntailaisuus Eroaa Luterilaisuudesta?

  Helluntailaisuus ja luterilaisuus ovat kaksi suosittua kristinuskon suuntausta Suomessa. Vaikka molemmat tekevät yhteistyötä ja jakavat monia samankaltaisia uskomuksia, on myös joitain eroja näiden kahden uskontosuunnan välillä. Tässä artikkelissa käsittelemme joitain perustavanlaatuisia eroja helluntailaisuuden ja luterilaisuuden välillä.

  Uskonnon perustuminen Raamattuun

  Helluntailaisuudessa Raamattu on kaiken perusta. Helluntailaiset uskovat, että Raamattu on täydellinen ja virheetön oppimme Jumalasta. Heidän opetuksensa perustuu Raamatun kirjoituksiin, eikä heillä ole uskoa traditioihin tai kirkkojen opetuksiin. Luterilaisuudessa Raamattu on myös erittäin tärkeä, mutta heidän uskonoppinsa perustuu myös uskonpuhdistuksen periaatteisiin (kuten uskoa yksin, armosta yksin ja Raamatusta yksin) ja tiettyihin traditioihin, joita he perivät luterilaiselta kirkolta.

  Kaste

  Kaste on yksi suurimmista eroista helluntailaisuuden ja luterilaisuuden välillä. Helluntailaiset korostavat kasteen henkilökohtaista merkitystä jokaiselle yksilölle. He uskovat kasteen olevan henkilökohtainen ilmaus uudestisyntymisestä, pelastumisesta ja Jeesuksen opetuslapsen seuraamisesta. Siksi kasteen pitäisi tapahtua vasta kun henkilö on tullut uskoon. Luterilaiset sen sijaan opettavat, että kaste on niin arvokas sakramentti, että se tulee antaa kaikille, myös lapsille, joilla ei ole kykyä ymmärtää sen merkitystä.

  Pyhän Hengen lahja

  Helluntailaisuudessa Pyhän Hengen henkilökohtainen kokemus ja voima ovat tärkeitä. Pyhän Hengen lahjan saaminen on välttämätöntä todellisen kristityn elämässä. Helluntailaiset uskovat, että Pyhä Henki annetaan uskoville kasteen yhteydessä. Luterilaiset sen sijaan uskovat, että Pyhä Henki toimii uskovissa, mutta sitä ei tarvitse erikseen etsiä tai kokea.

  Pyhä Henki toimii myös sakramenteissa, kuten ehtoollisessa ja kasteessa. Helluntailaiset eivät salli ehtoollista tai kastetta muulloin kuin kasteen yhteydessä. Luterilaiset taas pitävät ehtoollista ja kastetta tärkeinä sakramentteina, jotka voivat tapahtua erillisinä tapahtumina.

  Jumalanpalvelus

  Luterilaiset uskonpuhdistajat halusivat uudistaa katolisen kirkon jumalanpalvelusta ymmärrettävämmäksi tavallisen kristityn kannalta. Siksi luterilaiset kirkot ovat yleensä täynnä tunnistettavia elementtejä, kuten saarnatuolin, alttarin ja tunnustuksia. Helluntailaiset taas pitävät nykyaikaista ja elävämpää palvelusmuotoa. Helluntailaiset pyrkivät erityisesti avoimeen ylistykseen ja palvontaan, jossa jokainen voi ilmaista henkilökohtaisen uskonsa.

  Johtopäätös

  Vaikka helluntailaisuus ja luterilaisuus ovat molemmat kristillisyyttä, jaettu Raamatun perusta, ja paljon yhteisiä opetuksia, on myös havaittavissa joitain merkittäviä eroja. Selkeimpiä eroja ovat kasteen ja Pyhän Hengen lahjan merkitys, jumalanpalveluksen muoto ja Raamatun käyttö perustuksena.

  On tärkeää huomata, että nämä erot eivät ole kuitenkaan välttämättä negatiivisia, vaan erilaiset näkemykset voivat olla jokaisen uskontosuunnan vahvuus. Helluntailaisuus ja luterilaisuus edustavat rikkaita perinteitä, joiden tarkoituksena on johtaa ihmisiä kohti Jumalaa, ja jokaisella on oma arvonsa ja paikkansa kristillisen elämän kirjossa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.