Miten Hallita Stressiä

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #1911

  +

  Miten hallita stressiä?

  Stressi on kaikille tuttu tunne, joka ilmenee eri tavoin ja eri voimakkuuksilla. Se voi olla lyhytaikainen reaktio esimerkiksi vaarallisen tilanteen edessä tai pitkäaikaista kuormitusta esimerkiksi töissä tai ihmissuhteissa. Pitkittyneenä stressi voi kuitenkin aiheuttaa terveysongelmia ja vaikuttaa kielteisesti elämänlaatuun. Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia keinoja, joilla stressin hallinta onnistuu Suomessa asuville ihmisille.

  1. Arvioi stressin lähteet

  Ensimmäinen askel stressin hallinnassa on tunnistaa stressin aiheuttajat. Tämä auttaa tunnistamaan, mitkä tekijät voivat olla hallittavissa ja mitkä eivät. Esimerkiksi työpaikalla voi olla stressitekijöitä, kuten aikapaineita, epäselvää työnkuvaa tai vaikeaa esimiestä. Kotona stressiä voi aiheuttaa perheen sisäiset konfliktit tai taloudelliset haasteet. Kun stressin lähteet on tunnistettu, on helpompaa löytää keinoja niiden hallitsemiseksi.

  2. Pidä kiinni rutiineista

  Säännöllinen elämänrytmi auttaa pitämään stressin kurissa. Uni on erityisen tärkeää stressinhallinnassa, joten pyri nukkumaan riittävästi ja samaan aikaan joka päivä. Myös ravitsemus vaikuttaa stressinsietokykyyn, joten pyri syömään terveellisesti ja säännöllisesti. Lisäksi kannattaa tehdä aikatauluja ja pitää kiinni niistä, olipa kyseessä työ- tai vapaa-ajan tekemiset.

  3. Hae tukea läheisiltä tai ammattilaisilta

  Stressin hallinnassa voi auttaa keskustelu luotettavan ystävän tai perheenjäsenen kanssa. Tärkein asia on kuitenkin tuntea itsensä kuulluksi ja ymmärretyksi. Joskus tilanteet voivat kuitenkin olla niin haastavia, että kannattaa hakea apua ammattilaisilta. Suomessa on paljon erilaisia tukipalveluita, kuten mielenterveyskeskuksia, terveysasemien psykologeja ja psykiatreja.

  4. Rentoudu säännöllisesti

  Stressiä vastaan taistelussa voi auttaa säännöllinen rentoutuminen. Tähän voi käyttää monia eri keinoja, kuten joogaa, meditaatiota, musiikkia tai luonnossa liikkumista. Tärkeintä on löytää oma tapa rentoutua ja tehdä sitä säännöllisesti. Rentoutumishetkiä voi ottaa myös työpäivän aikana, esimerkiksi taukojen aikana hengittämällä syvään tai keskittymällä muuhun kuin työtehtäviin.

  5. Liiku ja harrasta

  Liikunnalla on monia myönteisiä vaikutuksia stressin hallinnassa. Se auttaa lievittämään stressiä, parantaa mielialaa ja edistää terveyttä. Suomessa on paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia, joten kannattaa kokeilla eri lajeja ja löytää oma suosikkiharrastus. Se voi olla esimerkiksi lenkkeilyä, tanssia tai ryhmäliikuntaa.

  Yhteenveto

  Stressin hallinta on tärkeä osa hyvinvointia Suomessa. Arvioimalla stressin aiheuttajia, pitämällä kiinni rutiineista, hakemalla tukea läheisiltä tai ammattilaisilta, rentoutumalla säännöllisesti ja liikkumalla voidaan vähentää stressin haitallisia vaikutuksia. Jokaisen on löydettävä omat keinonsa stressin hallintaan, mutta avun hakeminen on tärkeää, jos stressi tuntuu liian suurelta taakalta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.