Miten Estää Hampaiden Narskuttelu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #3645

  +

  Miten estää hampaiden narskuttelu

  Hampaiden narskuttelu eli bruksismi on yleinen vaiva, joka vaikuttaa moniin Suomessa asuviin ihmisiin. Hampaiden narskuttelu voi johtaa hampaiden kulumiseen ja vaurioitumiseen, päänsärkyyn, kasvojen lihaskipuun ja jopa unihäiriöihin. Onneksi on olemassa joitakin tapoja estää hampaiden narskuttelua.

  Tunnista oireet

  Hampaiden narskuttelu tapahtuu usein öisin, joten monet ihmiset eivät edes tiedä kärsivänsä siitä. Jos kuitenkin heräät usein aamulla päänsärkyyn tai kasvojen tai leuan lihaskipuun, sinulla saattaa olla hampaiden narskuttelua. Toinen merkki voi olla, että hampaat tuntuvat kipeiltä tai herkiltä. Jos epäilet kärsiväsi hampaiden narskuttelusta, kannattaa kysyä neuvoa hammaslääkäriltäsi.

  Mukautetut suojat

  Yksi hoitokeino hampaiden narskuttelun estämiseksi on mukautettujen suojien käyttö. Hammaslääkäri voi tehdä sinulle yksilöllisen suojan, joka estää hampaiden narskuttelun vahingoittamasta hampaita. Suoja asetetaan yleensä hampaiden päälle yöksi. Vaikka mukautettu suojus voi olla kallis, se on pitkän aikavälin sijoitus hammasterveyteen.

  Ravitsemus ja hyvä elämäntapa

  Tietyt ravintoaineet, kuten kalsium, magnesium ja B-vitamiinit, ovat tärkeitä terveiden hampaiden kannalta. Terveellinen ruokavalio ja elämäntapa voivat auttaa pitämään kehon hyvässä kunnossa ja vähentämään hampaiden narskuttelua. Vältä kofeiinia sisältäviä juomia ja alkoholia, jotka voivat pahentaa hampaiden narskuttelua. Yritä myös nukkua tarpeeksi ja pitää stressi minimissä.

  Vältä pureskelua

  Hampaiden narskuttelu voi olla tapahtua myös päivällä, kun olet tietämättäsi jännittynyt tai stressaantunut. Siksi on tärkeää välttää pureskelua tai puremista esimerkiksi kynsien tai kumien avulla. Tämä voi auttaa vähentämään hampaiden narskuttelua ja sitä kautta vaurioita hammasrakenteessa.

  Harjoita rentoutumista

  Jos stressi tai ahdistus ovat pääsyy hampaiden narskutteluun, voit kokeilla erilaisia rentoutumistekniikoita, kuten mindfulnessia tai meditaatiota. Rentoutuminen ennen nukkumaanmenoa voi myös auttaa vähentämään hampaiden narskuttelua yöllä.

  Yhteenveto

  Hampaiden narskuttelu voi olla häiritsevä vaiva, mutta onneksi siihen on olemassa hoitokeinoja. Mukautetut suojat, terveellinen ruokavalio ja elämäntapa, rentoutumistekniikat ja pureskelun välttäminen voivat auttaa vähentämään hampaiden narskuttelua ja sen aiheuttamia vaurioita. Jos sinulla on oireita hampaiden narskuttelusta, muista kysyä neuvoa hammaslääkäriltäsi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.