Miten Ero Vaikuttaa Lapsiin

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #3685

  +

  Miten ero vaikuttaa lapsiin

  Suomessa asuu lähes 600 000 lasta, joista noin 30 % elää vanhempiensa eron jälkeen uusperheissä. Ero on aina vaikea tilanne, mutta erityisesti lapset kärsivät vanhempien erosta. Tässä artikkelissa kerromme, miten ero voi vaikuttaa lapsiin.

  Psykososiaaliset seuraukset

  Lapsen elämä muuttuu merkittävästi vanhempien eron jälkeen. Usein lapset joutuvat muuttamaan uuteen kotiin ja vaihtamaan koulua, mikä voi aiheuttaa stressiä ja ahdistusta. Erityisesti nuoremmat lapset saattavat kokea hylätyksi tulemisen tunteita, kun vanhemmat eivät enää asu yhdessä.

  Lisäksi monilla lapsilla on vaikeuksia sopeutua uuteen perhetilanteeseen, jos toinen vanhemmista aloittaa uuden parisuhteen tai muuttaa uuteen perheeseen. Lapsen on sopeuduttava uusiin sääntöihin ja tapoihin, mikä voi aiheuttaa hämmennystä ja ristiriitoja.

  Emotionaaliset seuraukset

  Ero voi myös vaikuttaa lapsen tunne-elämään ja aiheuttaa pitkäaikaisia vaikutuksia. Jotkut lapset kokevat voimakasta surua ja masentuneisuutta vanhempien eron jälkeen. Toiset puolestaan saattavat kokea vihaa tai pettymystä toista vanhempaa kohtaan, jos hän on ollut aktiivisesti mukana erossa.

  Lisäksi eron jälkeen lapset voivat kärsiä matalasta itsetunnosta ja uskosta siihen, että heidän mielipiteillään ja tunteillaan on merkitystä. Tämä voi johtaa vaikeuksiin sosiaalisissa tilanteissa ja haitata lapsen kehitystä.

  Koulumenestys ja sosiaalinen sopeutuminen

  Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ero voi vaikuttaa negatiivisesti lapsen koulumenestykseen ja sosiaaliseen sopeutumiseen. Lapset, joiden vanhemmat eroavat, saattavat kärsiä keskittymisvaikeuksista ja alentuneesta motivaatiosta koulussa. He saattavat myös olla alttiimpia kiusaamiselle ja sosiaaliselle eristäytyneisyydelle.

  Miten voit auttaa lastasi

  Vaikka ero voi olla vaikea tilanne kaikille osapuolille, on tärkeää muistaa, että lapsilla on erityinen tarve tuen saamiselle eron jälkeen. Tässä muutamia vinkkejä, miten voit auttaa lastasi selviytymään erosta:

  – Puhu avoimesti lapsen kanssa ja kuuntele hänen tunteitaan.
  – Pyri ylläpitämään vakaat rutiinit, kuten samat nukkumaanmenoaikat ja harrastukset.
  – Anna lapselle mahdollisuus pitää yhteyttä molempiin vanhempiin.
  – Älä käytä lasta välikappaleena vanhempien välisessä konfliktissa.
  – Anna lapselle mahdollisuus ilmaista itseään luovalla tavalla, kuten piirtämällä tai kirjoittamalla.

  Yhteenveto

  Vaikka ero voi olla vaikea tilanne kaikille osapuolille, lapset kärsivät siitä erityisesti. Ero voi aiheuttaa psykososiaalisia, emotionaalisia ja kognitiivisia seurauksia, jotka voivat vaikuttaa lapsen kehitykseen ja elämänlaatuun. On tärkeää, että vanhemmat tarjoavat lapsilleen tukea ja turvallisuutta eron jälkeen ja että he auttavat lasten sopeutumaan uuteen tilanteeseen.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.