Miten Epilepsia Todetaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #5375

  +

  Miten epilepsia todetaan?

  Epilepsia on aivojen häiriö, joka aiheuttaa toistuvia kohtauksia. Epilepsian diagnoosi tehdään yleensä neurologin tutkimuksen ja erilaisten testien avulla.

  Neurologin tutkimus

  Kun henkilöllä epäillään epilepsiaa, ensimmäinen askel on yleensä neurologin tutkimus. Neurologi tarkastelee potilaan terveydentilaa ja kysyy hänen kohtauksistaan ja niiden oireista.

  Neurologi voi myös pyytää potilasta tekemään erilaisia liikeharjoituksia ja tarkistaa aivotoiminnan mittaamalla elektroenkefalogrammia (EEG).

  EEG-tutkimus

  EEG on testi, jolla mitataan aivotoimintaa. Elektrodit kiinnitetään potilaan päänahkaan ja mittaavat aivojen sähköistä toimintaa.

  Jos potilaalla on epilepsia, EEG-tutkimuksessa nähdään tyypillisesti aaltomaisia sähköisiä purkauksia, jotka osoittavat aivotoiminnan häiriöitä. EEG-tutkimuksen avulla voidaan myös selvittää, millainen epilepsia on kyseessä ja missä aivoissa häiriöt sijaitsevat.

  Magneettikuvaus

  Magneettikuvauksessa (MRI) tuotetaan tarkka kuva aivoista. Tätä kuvaa voidaan käyttää epilepsian tunnistamiseen ja sen selvittämiseen, mikä aiheuttaa kohtauksia.

  MRI-kuvissa voidaan nähdä esimerkiksi kasvaimia tai muita aivotoimintaa häiritseviä tekijöitä. Magneettikuvaus on turvallinen ja kivuton tutkimus, jota voidaan käyttää myös epilepsian hoidon seurantaan.

  Video-EEG-tutkimus

  Video-EEG-tutkimus on pitempi ja tarkempi EEG-tutkimus, johon liittyy myös videokuvaus.

  Tämän tutkimuksen aikana potilas on yleensä sairaalassa, ja hänelle annetaan EEG-elektrodit päähän sekä kamera, joka tallentaa kuvaa kohtauksista. Tämän avulla voidaan tunnistaa ja mahdollisesti erottaa epileptiset kohtaukset muista häiriöistä kuten psykologisista tai hermostollisista sairauksista.

  Epilepsian hoito

  Epilepsiaa voidaan hoitaa monin eri keinoin. Yleisin hoitomuoto on lääkitys, joka auttaa hallitsemaan kohtauksia. Lääkitys voi olla kestoltaan tilapäinen tai jatkuva, riippuen epilepsian vakavuudesta ja sen aiheuttajasta.

  Epilepsian hoitoon on kehitetty myös muita hoitomuotoja, kuten kirurginen leikkaus tai ketogeeninen ruokavalio. Nämä hoitomuodot ovat kuitenkin yksilöllisiä ja niiden käyttö edellyttää tarkkaa diagnoosia ja henkilökohtaista arviointia.

  Yhteenveto

  Epilepsiaa on monenlaista, ja sen diagnoosi perustuu usein neurologin tutkimukseen sekä erilaisiin testeihin, kuten EEG-tutkimukseen ja magneettikuvaukseen.

  Epilepsiaa voidaan hoitaa monin eri tavoin, ja hoitokeinon valinnassa huomioidaan henkilökohtaiset tekijät kuten epilepsian syy, oireiden vakavuus ja sivuvaikutukset.

  On tärkeää, että epilepsian diagnoosi ja hoito hoidetaan asianmukaisesti, jotta henkilö voi elää mahdollisimman normaalia ja terveellistä elämää.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.