Miten Ennakkovero Määräytyy

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #3881

  +

  Miten Ennakkovero Määräytyy?

  Ennakkovero on vero, jonka maksaminen tapahtuu ennen varsinaisen verotuksen toimittamista. Ennakkoveroa käytetään estämään veronkiertoa ja varmistamaan verotulojen tasaista kertymistä vuoden aikana. Ennakkoveron määräytymisperusteet eroavat hieman palkansaajan ja yrittäjän kohdalla.

  Ennakkoveron määrä palkansaajalle

  Palkansaajan ennakkoveron määräytymisperusteena on työnantajan toimittama ennakonpidätys. Ennakonpidätyksellä tarkoitetaan sitä osuutta palkasta, jonka työnantaja tilittää suoraan verottajalle. Työnantaja ottaa huomioon palkansaajan verokortin tiedot ennakonpidätystä varten. Verokorttiin on merkitty arvio vuoden aikana kertyvistä tuloista ja maksuista, jotka vaikuttavat veroprosenttiin.

  Jos palkansaaja saa vuoden aikana tuloja, joita ei ole otettu huomioon verokortissa, voi verottajalle lähettää tiedon uusien tulojen merkityksestä veroprosenttiin. Verokortin voi myös muuttaa Verohallinnon verkkosivuilla. Jos ennakkoveron määrä on mielestäsi liian korkea tai matala, voi käyttää verottajan laskuria, joka arvioi oikean ennakkoveron määrän.

  Ennakkoveron määrä yrittäjälle

  Yrittäjän ennakkoveron määräytymisperusteena on arvio yrittäjän veronalaisesta tulosta. Verotettavasta tulosta pitää vähentää yrittäjän saamat vähennykset. Yrittäjän ennakkoveroa voidaan myös arvioida ennakkoverolaskurilla, joka laskee arvion veronalaisesta tulosta ja perustuu viime vuoden veroilmoitukseen.

  Yrittäjän ennakkoveroa voi myös maksaa progressiivisesti, jolloin ennakkoveron määrä perustuu yrityksen viimeisimpään tilikauteen ja arvioon tulevasta tuloksesta. Progressiivisen ennakkoveron maksutapa mahdollistaa erilaisten tilanteiden huomioimisen, kuten yrityksen kasvun tai laskusuhdanteen.

  Miten ennakkovero maksetaan?

  Ennakkoverot maksetaan arvioituna summana tai useampana eränä vuoden aikana. Ennakkoverot voidaan maksaa kerran vuodessa esimerkiksi laskuna tai verkkopankin kautta, tai maksuerinä kerran kuukaudessa tai neljännesvuosittain.

  Verottajan lähettämässä ennakkoveron maksulomakkeessa ilmoitetaan, kuinka paljon ennakkoveroa tulee maksaa ja mihin viimeiseen päivään mennessä maksu pitää suorittaa. Ennakkovero on maksettava viimeistään 12.12. jokaisena vuonna. Viivästyskorkoa voidaan periä, jos ennakkovero jää maksamatta määräaikaan mennessä.

  Yleistä ennakkoverosta

  Ennakkoveron määrää kannattaa seurata vuoden aikana. Jos veronalaisen tulon arvio muuttuu vuoden aikana, voi ennakkoveroa muuttaa tarpeen mukaan. Liian alhaisen ennakkoveron maksaminen voi johtaa lisäveroihin ja viivästyskorkoihin, kun taas liian suuren ennakkoveron maksaminen puolestaan johtaa palautuksiin seuraavana vuonna.

  Ennakkovero on jokaisen verovelvollisen vastuu, ja sen maksamisesta kannattaa pitää huoli. Oikean ennakkoveron määrän laskeminen voi olla hankalaa, mutta verottajan verkkosivuilta löytyy apua ennakkoverolaskuriin sekä vero-ohjeisiin.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.