Miten Elatusmaksu Lasketaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #5032

  +

  Miten Elatusmaksu Lasketaan?

  Elatusmaksu on yleinen käsite, joka tarkoittaa lapsen elatuksesta vastaavan henkilön rahallista velvoitetta toista vanhempaa tai huoltajaa kohtaan. Elatusmaksun tarkoitus on turvata lapsen hyvä elämä ja huolehtia siitä, että hän saa tarpeeksi ravintoa, vaatetusta, asumista ja muita tarpeita. Mutta miten elatusmaksu lasketaan? Tässä artikkelissa vastaamme tähän kysymykseen ja kerron kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää elatusmaksusta Suomessa.

  Elatusapu

  Ensinnäkin on tärkeä huomata, että elatusmaksusta puhuttaessa tarkoitetaan yleisesti elatusavun maksamista. Elatusapu on rahallinen tuki, jota toinen vanhempi maksaa lapsen huoltajalle lapsen elinajan aikana. Elatusavun suuruus vaihtelee henkilökohtaisesti ja riippuu monista eri tekijöistä. Alla käymme näitä tekijöitä läpi.

  Elatusavun suuruuden laskeminen

  Elatusapu lasketaan yleensä tilanteessa, jossa lapsen vanhemmat ovat eronneet tai asuvat erillään, ja yksi vanhemmista elättää lasta yksin. Tällöin toinen vanhempi vakiintuneen käytännön mukaan maksaa elatusapua. Elatusavun suuruutta laskettaessa otetaan huomioon muun muassa seuraavat seikat.

  Lapsen ikä

  Lapsen ikä on tärkeä tekijä elatusavun suuruutta laskettaessa. Mitä nuorempi lapsi on, sitä suurempi elatusapu yleensä on. Tämä johtuu siitä, että nuoremmat lapset vaativat enemmän huolenpitoa ja ovat taloudellisesti vaativampia.

  Vanhempien tulot ja menot

  Elatusavun suuruutta laskettaessa otetaan huomioon myös molempien vanhempien taloudelliset tilanteet. Vanhempien tulot ja menot arvioidaan, ja elatusavun suuruus määräytyy sen perusteella, kuinka paljon toinen vanhempi on kykenevä ja velvollinen maksamaan. Tässä huomioidaan myös se, että toinen vanhempi voi olla velvollinen maksamaan muita elatusmaksuja tai muita kuluja, jotka liittyvät lapsen hoitoon.

  Lapsen hoidon järjestelyt

  Elatusavun suuruutta laskettaessa otetaan huomioon myös se, kuinka lapsen hoito on järjestetty. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, jakavatko vanhemmat lastenhoidon keskenään vai onko toinen vanhemmista vastuussa lapsen hoidosta yksin. Jos toinen vanhemmista vastaa lapsen hoidosta yksin, elatusavun suuruus on yleensä suurempi.

  Elatusavun maksaminen

  Elatusavun maksaminen on yleensä sovittu eron yhteydessä, mutta sitä voidaan myös määrätä tuomioistuimen päätöksellä. Elatusapu maksetaan yleensä kuukausittain ja se menee suoraan lapsen huoltajalle. Elatusavun suuruus voidaan tarkistaa tarvittaessa, jos vanhemman tulot tai muut olosuhteet muuttuvat.

  Johtopäätökset

  Elatusapu on tärkeä rahasumma, joka auttaa turvaamaan lapsen hyvän elämän ja huolenpidon. Elatusavun suuruus lasketaan huomioiden useita eri tekijöitä, kuten lapsen ikä, vanhempien tulot ja menot sekä hoitovastuun jakautuminen. Elatusavun maksamisesta sovitaan yleensä eron yhteydessä tai tuomioistuimen päätöksellä. Elatusapua voidaan tarkistaa tarvittaessa, jos vanhemman tilanne muuttuu.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.