Miten C Vitamiini Säilyy Marjoissa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #4541

  +

  Miten C-vitamiini säilyy marjoissa?

  Marjat ovat hyvä ravinnelähde, sillä ne sisältävät runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja. Erityisesti C-vitamiini on tärkeä ja sitä tarvitaan monissa elimistön prosesseissa. Mutta miten C-vitamiini säilyy marjoissa ja mitä kannattaa ottaa huomioon, kun haluaa saada mahdollisimman paljon C-vitamiinia syödessään marjoja?

  C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka tuhoutuu herkästi lämpökäsittelyssä, valon vaikutuksesta ja happamissa tai emäksisissä olosuhteissa. Siksi marjojen säilyttäminen oikein on tärkeää, jotta C-vitamiinin määrä pysyy mahdollisimman suurena ja sen hajoaminen voidaan minimoida.

  Yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa C-vitamiinin säilymiseen marjoissa, on lämpötila. C-vitamiini tuhoutuu nopeasti korkeassa lämpötilassa, joten marjoja ei kannata säilyttää kovin lämpimässä paikassa. Parhaiten marjat säilyvät viileässä, noin 0-5 asteen lämpötilassa. Jos haluat säilyttää marjat pidempään, voit laittaa ne esimerkiksi jääkaappiin tai pakastimeen. Pakastaminen on hyvä tapa säilyttää C-vitamiinia marjoissa, sillä se estää sen hajoamisen lämpökäsittelyn aikana.

  Marjojen varastoinnissa kannattaa myös huomioida hapen vaikutus C-vitamiinin säilymiseen. C-vitamiini hapettuu ilman vaikutuksesta, mikä johtaa sen hajoamiseen. Siksi marjat kannattaa säilyttää ilmatiiviissä ja valolta suojatussa paketissa tai astiassa. Jos ostat marjoja esimerkiksi irtomyynnistä, kannattaa ne siirtää ilmatiiviiseen purkkiin tai rasiaan kotona.

  C-vitamiinin säilymiseen marjoissa vaikuttaa myös marjojen käsittely. Marjojen pesu saattaa vähentää niiden C-vitamiinipitoisuutta, sillä vesi liuottaa pois ravintoaineita. Pesun välttäminen tai nopea huuhtelu kylmällä vedellä auttaa säilyttämään C-vitamiinin määrän marjoissa.

  Erilaiset marjat sisältävät eri määrän C-vitamiinia. Esimerkiksi mustaherukoissa ja puolukoissa on runsaasti C-vitamiinia, kun taas mansikoissa ja vadelmissa sitä on vähemmän. Marjoja kannattaa siis syödä monipuolisesti, jotta C-vitamiinin saanti varmistuu.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että C-vitamiinin säilymisen marjoissa kannalta tärkeimmät tekijät ovat lämpötila, hapen vaikutus, käsittely ja eri marjojen C-vitamiinipitoisuus. Marjojen säilyttäminen viileässä, ilmatiiviissä ja valolta suojatussa paikassa sekä välttäminen tarpeetonta pesua auttavat säilyttämään C-vitamiinin määrän mahdollisimman suurena. Syömällä monipuolisesti erilaisia marjoja varmistat myös riittävän C-vitamiinin saannin osana terveellistä ja ravitsevaa ruokavaliota.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.