Miten C Hepatiitti Tarttuu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #4784

  +

  Miten C-hepatiitti tarttuu?

  C-hepatiitti on maksatulehdus, joka aiheutuu C-hepatiittivirusinfektiosta. Tartunta voi tapahtua suoraan veren välityksellä esimerkiksi verensiirron, käytettyjen pistosvälineiden tai tatuoijan likaisten neulojen kautta. Tartunta voi myös tapahtua seksuaalisessa kanssakäymisessä, mutta se on harvinaisempi tapa levitä C-hepatiittia.

  Aiemmin C-hepatiittiin sairastuminen oli hyvin yleistä verensiirtojen ja elinsiirtojen yhteydessä. Vuonna 1992 Suomessa alettiin käyttää luovutetusta verestä HIV- ja C-hepatiittivapaita tuotteita, minkä jälkeen verensiirtojen yhteydessä tartunta on ollut erittäin harvinaista.

  C-hepatiitti on krooninen infektio, joka voi kestää useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä tunkeutua oireettomasti maksasoluihin. Tämän vuoksi monet sairastavat C-hepatiittia saavat itse tartunnan tietämättään, kun virus on levittynyt ilman oireita.

  C-hepatiitti voi levitä myös veren välityksellä huumeriippuvuuden yhteydessä, kun käytetään saman neulan tai ruiskun kanssa. Tämä on yleinen tapa saada tartunta erityisesti kehitysmaissa, joissa steriiliä tarviketta ei ole saatavilla.

  Mitkä ovat C-hepatiitin oireet?

  C-hepatiitti ei yleensä aiheuta oireita. Muita tavallisia oireita ovat väsymys, pahoinvointi, ruokahaluttomuus ja laihtuminen. Jos sairastut acute C-hepatiittiin, voit kokea kivuliaita vatsakipuja, yleistä huonovointisuutta, huonovointisuutta ja ripulia. Joskus iho- ja limakalvo-oireita, kuten kutinaa ja ihottumaa, voi esiintyä.

  C-hepatiitin aiheuttamat vakavat maksasairaudet, kuten kirroosi ja maksasyöpä, kehittyvät yleensä hiljaisesti ilman huomattavia oireita. Tämän vuoksi on tärkeää, että sairastuneet potilaat hakeutuvat välittömästi hoitoon, jotta tartunta saadaan hoidettua mahdollisimman aikaisin.

  Miten C-hepatiittia voidaan hoitaa?

  C-hepatiitin hoitoon on saatavilla tehokkaita viruslääkkeitä, joita voidaan käyttää joko yhdessä tai erikseen. Hoidon pituus vaihtelee potilaan ominaisuuksista riippuen, mutta sen tavoitteena on parantaa tartunnan saanutta potilasta.

  On erittäin tärkeää aloittaa hoito mahdollisimman pian, koska pitkäaikainen sairastuminen voi aiheuttaa vakavia maksasairauksia, kuten kirroosia ja maksasyöpää. Hoito voi lisätä potilaan eliniän ennustetta ja parantaa elämänlaatua.

  Jos sairastat C-hepatiittia, on tärkeää käydä säännöllisesti lääkärissä ja noudattaa terveellistä elämäntapaa. Vältä alkoholia ja tupakointia sekä pidä painosi terveellisellä tasolla. Sinun on myös vältettävä korkeiden riskien toimia, kuten huumeiden käyttö tai tatuoinnit.

  Miten C-hepatiittia voidaan ehkäistä?

  Paras tapa estää C-hepatiittia on välttää saamasta tartuntaa. Tämä tarkoittaa hygienisten olosuhteiden ylläpitämistä terveydenhuollossa, piikki- ja neulakäytössä ja tatuoinneissa. Huumeidenkäyttäjien tulee käyttää aina lakanaa ja käyttää steriilejä neuloja.

  Varmista, että kaikki järjestämät toimenpiteet käyttävät uusia, steriilejä ja tuntemattomia laitteita. Varo myös altistumista suojaamattomaan seksuaaliseen kanssakäymiseen tartunnan saaneen kanssa.

  Jos olet epävarma siitä, onko sinulla C-hepatiittia, on tärkeää käydä lääkärissä tarkistaaksesi sen. C-hepatiitti on parhaiten hoidettavissa varhaisessa vaiheessa, joten mitä nopeammin aloitat hoidon, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on parantua.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.