Miten Astmaa Hoidetaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #5061

  +

  Miten Astmaa Hoidetaan?

  Astma on krooninen keuhkosairaus, joka vaikuttaa yhä useampiin suomalaisiin. Astman oireita ovat yskä, hengenahdistus, puristava tunne rinnassa ja hengityksen vinkuminen. Astman hoitoon on olemassa useita erilaisia hoitomuotoja ja lääkkeitä. Tässä artikkelissa käymme läpi astman hoidon perusperiaatteet ja keinoja astman oireiden hallitsemiseen.

  Astman hoitoon on monia eri lääkkeitä

  Astman hoitoon on olemassa monia erilaisia lääkkeitä, jotka voidaan jakaa kahteen eri luokkaan: nopeasti vaikuttavat lääkkeet ja pitkäkestoiset lääkkeet. Nopeasti vaikuttavat lääkkeet ovat astmakohtauksen hoitoon tarkoitettuja ja niitä käytetään tilanteissa, joissa astman oireet ovat jo pahentuneet. Pitkäkestoiset lääkkeet sen sijaan auttavat estämään astmaoireiden ilmaantumista ja niitä käytetään yleensä pitkäaikaishoitona.

  Yleisesti käytettyjä lääkkeitä ovat inhalaattorit, joilla lääke annostellaan suoraan keuhkoihin. Inhalaattorit ja niiden käyttö on tärkeää ymmärtää oikein, jotta lääkeaine päätyy oikeaan paikkaan keuhkoissa. Inhalaattorin käyttöä voidaan harjoitella esimerkiksi terveyskeskuksessa.

  Lääkkeiden ohella tärkeää on välttää astman pahentavia tekijöitä

  Lääkkeet eivät kuitenkaan ole ainoa keino astman hoitoon ja oireiden hallintaan. Astmakohtauksen estämiseksi on tärkeää välttää astmaa pahentavia tekijöitä ja ympäristöaltisteita. Astmaa pahentavia tekijöitä voivat olla esimerkiksi tupakansavu, ilmansaasteet, pöly, home ja eläinpöly. Tällaisten tekijöiden välttäminen vähentää astmaoireiden esiintyvyyttä ja vakavuutta.

  Astmahyökkäyksen varalta kannattaa varautua

  Astman hoidossa on tärkeää varautua mahdollisiin astmakohtauksiin. Astmakohtauksen oireita voi olla esimerkiksi hengenahdistus, yskä, rintakipu tai hengityksen vinkuminen. Mikäli kokemasi astman oireet eivät helpotu 10 minuutin sisällä, kannattaa hakeutua välittömästi hoitoon.

  Astmassa tärkeää on myös korjata elämäntapatekijöitä

  Astmassa on tärkeää kiinnittää huomiota myös elämäntapatekijöihin. Astmaa sairastavilla on usein herkkä hengitysjärjestelmä, joten terveelliset elämäntavat kuten terveellinen ravitsemus, liikunta ja uni ovat tärkeitä astman oireiden hallinnassa. Myös stressinhallintakeinot voivat auttaa vähentämään astman oireilua.

  Yhteenveto

  Astman hoitoon on nykyään olemassa lukuisia erilaisia hoitomuotoja ja lääkkeitä. Hoito perustuu yksilölliseen hoitosuunnitelmaan, jonka tarkoituksena on estää astman oireiden ilmaantuminen ja hallinta. Astman hoidossa on tärkeää välttää astmaa pahentavia tekijöitä ja vaikuttaa elämäntapatekijöihin. Tämä kaikki yhdessä johtaa parempaan elämänlaatuun astmaa sairastaville.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.