Miten Apinarokko Tarttuu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #3012

  +

  Miten Apinarokko Tarttuu?

  Apinarokko tai vesirokko on yleinen virussairaus, joka tarttuu helposti ihmiseltä toiselle. Se on erittäin tarttuva tauti, joka leviää ilmavälitteisesti, eli esimerkiksi yskäisemällä tai aivastamalla. Mutta miten apinarokko tarttuu tarkasti?

  Apinarokon tarttuminen

  Apinarokko on erittäin yleinen tauti lapsilla, mutta myös aikuiset voivat saada sen. Taudin aiheuttaja on varicella-zoster-virus. Virus leviää herkästi ilmateitse, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa tai puhuu. Tartunnan saaneet henkilöt alkavat yleensä oireilla noin kahden viikon sisällä tartunnasta.

  Apinarokko voi tarttua myös suoraan kosketuksen kautta. Jos terve henkilö koskettaa tartunnan saanutta henkilöä tai hänen vaatteitaan tai lelujaan, jotka ovat tartunnan saaneen kosketuksissa, hän voi saada tartunnan. Virus voi tarttua myös ilman suoraa kosketusta, esimerkiksi saastuneen ilmanvaihdon kautta.

  Apinarokon oireet

  Taudin ensimmäinen oire on yleensä kuumetta, jonka jälkeen iholla ilmaantuu pienen pieniä, kutiavia rakkuloita. Rakkuloita voi olla useita satoja ja ne voivat olla hyvin kutiavia. Ne ilmestyvät ensin kasvoihin ja levittäytyvät sitten muualle vartaloon. Lisäksi apinarokon oireisiin voi kuulua päänsärkyä, lihaskipuja, väsymystä ja ruokahaluttomuutta.

  Koska apinarokko on niin tarttuva sairaus, sairastuneiden tulisi pysyä kotona, kunnes kaikki rakkulat ovat kuivuneet ja parantuneet. Tämä voi kestää noin kahden viikon ajan. Sairauden aikana on tärkeää välttää kontaktia muihin ihmisiin, jotta virus ei leviäisi.

  Miten apinarokkoa voidaan ehkäistä?

  Apinarokkoa voidaan ehkäistä rokotteella. Suomessa rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja on maksuton alle 18-vuotiaille lapsille. Aikuiset, jotka eivät ole sairastaneet apinarokkoa tai eivät ole rokotteella suojattuja, voivat hankkia rokotuksen yksityiseltä lääkäriltä tai terveysasemalta.

  Apinarokon tarttumista voi ehkäistä myös hyvällä hygienialla. Sairastuneen henkilön käyttämien vaatteiden ja lelujen tulee olla erillään muiden käyttötavaroista. Tämä sisältää myös vuodevaatteet ja pyyhkeet. Kaikkia käyttöesineitä tulee pestä säännöllisesti ja puhdistaa pinnoja ja muita kosketuksissa olevia pintoja. Näin voidaan vähentää tartuntariskiä.

  Lopuksi

  Apinarokko on yleinen ja erittäin tarttuva sairaus. Sen tarttumista voidaan ehkäistä käyttämällä hyvää hygieniaa ja ottamalla rokote. Apinarokon oireita voi lievittää kutinaa helpottavilla voiteilla ja lääkkeillä, mutta taudin lopullinen paraneminen vaatii aikaa ja lepoa. On tärkeää, että sairastuneet henkilöt pysyvät kotona tartuttamisen välttämiseksi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.