Miten Antiikin Ihailu Näkyi Renessanssin Aikana

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #876

  +

  Miten Antiikin Ihailu Näkyi Renessanssin Aikana?

  Renessanssi oli Euroopan historiassa merkittävä ajanjakso, joka kesti 1300-luvulta 1600-luvulle. Tämä aika tunnetaan erityisesti uudistumisen, tieteen ja taiteen kukoistuksen aikana. Antiikin vaikutus renessanssiin oli suuri. Antiikin ihailu ja sen taiteen jäljitteleminen oli yksi renessanssin keskeisistä piirteistä.

  Renessanssin aikana ihmisten mielenkiinto antiikin kulttuuria kohtaan kasvoi huimasti. Antiikin kulttuuri ja taide olivat aina olleet läsnä Euroopassa, mutta vasta renessanssin aikana ne nousivat taas huomion keskipisteeksi. Antiikin vaikutus näkyi muun muassa ihmisten pukeutumisessa, arkkitehtuurissa, kirjallisuudessa ja taideteoksissa.

  Renessanssin taide perustui paljon antiikin taiteeseen, erityisesti kreikkalais-roomalaiseen taiteeseen. Taiteilijat pyrkivät jäljittelemään antiikin tyyliä ja kauneusihannetta. Antiikin esikuvia käytettiin usein mallina paitsi ihmisten piirtämisessä ja maalaamisessa myös patsaiden veistämisessä. Antiikin patsaiden, freskojen ja maalauksien tarkkuus ja realistisuus inspiroivat renessanssin taiteilijoita.

  Rakennustaiteessa antiikin vaikutus oli erittäin merkittävä. Roomaan matkustaneet arkkitehdit ja taiteilijat oppivat arkkitehtuurin salat ja toivat ne mukanaan takaisin Eurooppaan. Antiikin rakennustyylit alkoivat näkyä uusissa rakennuksissa ja kirkkorakennuksissa. Antiikin rakennustyyleistä tunnetuin on varmasti klassinen järjestelmä. Klassisen järjestelmän perusosat, eli pylväät, kaaret ja kattoelementit, löivät vahvoja juuriaan renessanssin aikana.

  Antiikin ihailu näkyi myös ihmisten arkisessa elämässä. Antiikin myytit ja tarinat inspiroivat kirjailijoita ja runoilijoita, jotka alkoivat jäljitellä antiikin kertomaperinnettä. Antiikin filosofit ja tiedemiehet inspiroivat useita renessanssin ajan filosofeja. Antiikin kielet, kreikka ja latina, olivat taas suosittuja opiskelun kohteita.

  Antiikin älymystöllä oli hyvin korkea asema renessanssin aikana. Antiikin kulttuuriin tutustuminen ja siihen perehtyminen oli tärkeää, jotta pääsi mukaan ajan henkeen. Antiikki oli osoitus korkeasta sivistyksestä ja kulttuurista. Kirjastoista alkoi löytyä yhä enemmän antiikin tekstejä, joita tutkittiin uudella innolla.

  Kaikista renessanssin ajan henkistä virtauksista ei ole sovittu yksimielisyydessä. Yleisesti pidetään kuitenkin selvänä, että antiikin ihailu oli yksi tärkeimmistä. Antiikki oli osa uutta kulttuuria, joka kasvoi italialaisten rikkaiden keskuudessa ja levisi myöhemmin laajemmalle. Antiikki ja sen ihailu olivat tärkeä voima renessanssipainotteisessa kulttuurissa ja vaikuttivat voimakkaasti tieteen ja taiteen kehitykseen.

  Kaiken kaikkiaan antiikin ihailu renessanssin aikana oli hyvin merkittävä tekijä. Antiikkia kohtaan tunnettu kiinnostus kasvoi voimakkaasti ja sen vaikutukset näkyivät monin tavoin renessanssiajan Euroopassa. Antiikkia ja sen vaikutuksia voi löytää yhä tänäänkin monilta elämänalueilta ja sen merkitys renessanssin ajan kulttuurin kehitykselle on kiistaton.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.