Miten Amputaatio Tehdään

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #5755

  +
  Miten Amputaatio Tehdään

  Amputaatio on lääketieteellinen toimenpide, jossa osa kehon raajasta tai muusta osasta poistetaan. Amputaatio voi olla tarpeellinen johtuen esimerkiksi verenkierto- tai hermovauriosta tai vakavasta infektiosta. Se voi myös olla tarpeellinen, jos syöpä tai muu sairaus on levinnyt ja aiheuttaa liian paljon kipua ja vaivaa.

  Amputaation tekeminen on monivaiheinen prosessi, joka alkaa leikkaussalin valmistelulla. Potilaan tulee olla täysin nukutettu leikkauksen ajan ja hänen ympärillään on useita hoitohenkilökuntaan kuuluvia ihmisiä, jotka tarkkailevat hänen tilaansa.

  Leikkaussalin henkilökunta puhdistaa leikkausalueen ja antaa potilaalle paikallispuudutuksen, jotta kipua ei tuntisi leikkauksen aikana. Tämän jälkeen leikkaava lääkäri tekee viillon leikkausalueen yläpuolelle. Viilon koko riippuu siitä, kuinka paljon osaa raajasta täytyy poistaa.

  Seuraavana lääkäri katkaisee luut leikkaussahan avulla. Luut pyritään katkaisemaan mahdollisimman tarkasti, jotta myöhemmin proteesia asennettaessa se olisi mahdollisimman mukava käyttää. Kun luiden leikkaaminen on tehty, lääkäri poistaa pehmytkudoksen, kuten lihakset, jänteet ja verisuonet, leikkausalueen ympäriltä. Verenvuodon minimoimiseksi lääkäri kuumaa tarvittaessa verisuonia tai käyttää muita tekniikoita verenvuodon hallitsemiseksi.

  Kun pehmytkudokset on poistettu, leikkaussalihoitaja antaa steriilin kankaan suojaamaan haavaa sekä estääkseen leikatun osan saastumisen. Tämän jälkeen potilas siirretään heräämöön, jossa häntä tarkkaillaan ja hoidetaan tarpeen mukaan.

  On tärkeää ymmärtää, että amputaatio on vakava toimenpide, joka vaikuttaa suuresti potilaan elämään. Potilaan täytyy tottua uuteen tilanteeseen ja käyttää proteesia, jonka tarkoituksena on korvata menetetty raajan osa niin hyvin kuin mahdollista. Lääkärit ja sairaanhoitajat auttavat potilasta sopeutumaan uuteen tilanteeseen ja antavat ohjeita proteesin hoitamiseen ja käyttämiseen.

  Amputaatiotoimenpiteen jälkeen potilaan on tärkeää käydä säännöllisillä kontrollikäynneillä, jotta varmistetaan, että haava paranee oikein ja että proteesi sopii hyvin ja toimii kunnolla.

  Yhteenveto

  Amputaatio on lääketieteellinen toimenpide, jossa osa kehon raajasta tai muusta osasta poistetaan. Toimenpide on monivaiheinen prosessi, joka alkaa leikkaussalivalmisteluilla. Potilaalle annetaan paikallispuudutus ja leikkaava lääkäri tekee viillon leikkausalueen yläpuolelle. Lääkäri katkaisee luut leikkaussahan avulla ja ottaa pois pehmytkudokset, kuten lihakset, jänteet ja verisuonet, leikkausalueen ympäriltä. Lopuksi haava peitetään steriilillä kankaalla ja potilas siirretään heräämöön tarkkailtavaksi.

  Potilaan täytyy sopeutua uuteen tilanteeseen ja käyttää proteesia, joka pyrkii korvaamaan menetetyn raajan osan niin hyvin kuin mahdollista. Lääkärit ja sairaanhoitajat auttavat potilasta sopeutumaan uuteen tilanteeseen ja antavat ohjeita proteesin hoitamiseen ja käyttämiseen. Amputaatiotoimenpiteen jälkeen potilaan on tärkeää käydä säännöllisillä kontrollikäynneillä, jotta varmistetaan, että haava paranee oikein ja että proteesi sopii hyvin ja toimii kunnolla.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.