Miten Alv Lasketaan Pois

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #4884

  +

  Miten ALV lasketaan pois?

  ALV eli arvonlisävero on keskeinen osa Suomen verotusjärjestelmää. Useimmat tuotteet ja palvelut ovat verollisia, eli hinnassa on sisällytetty arvonlisävero. Joskus kuitenkin tulee tilanteita, joissa halutaan tietää tuotteen tai palvelun hinta ilman ALV:tä. Tässä artikkelissa selvitämme, miten ALV lasketaan pois.

  ALV:n perusteet

  Arvonlisävero on kulutusvero, joka maksetaan tavaroista ja palveluista. ALV siirtyy verovelvollisilta kuluttajille, jotka maksavat veron tuotteen tai palvelun hinnassa. Verovelvollinen henkilö tai yritys veloittaa siis ALV:n asiakkaalta ja maksaa sen eteenpäin verottajalle. ALV:n suuruus on Suomessa yleensä 24%, mutta joidenkin tuotteiden ja palveluiden ALV on 10% tai 14%.

  Kun tuote tai palvelu myydään kuluttajalle, siitä lasketaan arvonlisävero. Verollinen hinta muodostuu alkuperäisestä hinnasta ja siihen lisättävästä ALV:stä. Esimerkiksi, jos tuotteen hinta on 100 euroa ja ALV on 24%, lasketaan verollinen hinta seuraavasti: 100 + (100 x 24%) = 124 euroa.

  ALV:n laskeminen pois hinnasta

  Joskus tulee tilanteita, joissa halutaan tietää tuotteen tai palvelun hinta ilman ALV:tä. Tämä voi olla merkityksellistä esimerkiksi, kun yritys ostaa tavaroita tai palveluita toiselta yritykseltä. Tällöin ALV päättyy ostajan kohdalla, mikäli ostaja on oikeutettu vähentämään ALV:tä.

  ALV:n laskeminen pois hinnasta on helppoa, kun tiedossa on verollinen hinta ja ALV:n prosenttiosuus. Esimerkiksi, jos tuotteen verollinen hinta on 124 euroa ja ALV on 24%, lasketaan ALV:n määrä seuraavasti: 124 / 1,24 = 100 euroa. Tuotteen hinta ilman ALV:tä on siis 100 euroa.

  Joitakin poikkeuksia

  Joissakin tapauksissa ALV:lta voi vältytä kokonaan. Esimerkiksi, jos yritys myy tavarat toiselle EU-maahan, ei ALV:a tarvitse veloittaa. Ostaja maksaa veron omassa maassaan. Myös jos yritys myy tavarat tai palvelut EU:n ulkopuolelle, ALV:tä ei tarvitse veloittaa.

  Toinen poikkeustapaus on verottomat myynnit. Esimerkiksi koulutus- ja terveyspalvelut ovat arvonlisäverottomia. Verottomasta myynnistä ei lasketa ALV:a, joten hinta on aina ilman ALV:tä. Myös tiettyjen hyödykkeiden kohdalla verottomuus voi olla mahdollista. Esimerkiksi verottomia hyödykkeitä ovat muun muassa kuollut metsä ja metalliromu.

  Yhteenveto

  ALV on keskeinen osa Suomen verotusjärjestelmää. Useimmat tavarat ja palvelut ovat verollisia, ja niistä lasketaan arvonlisävero. ALV voi kuitenkin jättää pois, jos tuote tai palvelu myydään yritykseltä toiselle yritykselle tai jos kyseessä on veroton myynti. Poikkeustapaukset kannattaa selvittää aina tarkemmin, jotta välttyy yllätyksiltä verotuksen saralla.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.