Miten Aktiivimalli Toimii
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
+
Miten Aktiivimalli Toimii?
Aktiivimalli on vuonna 2018 voimaan astunut työttömiin kohdistuva lainsäädäntömuutos. Sen tarkoitus on motivoida työttömiä hakemaan työpaikkoja ja osallistumaan aktiivisesti työnhakuun. Aktiivimallin myötä työttömyysturvaa voidaan alentaa, jos työtöntä ei todeta aktiiviseksi työnhakijaksi.
Aktiivimalliin kuuluu kolme eri osaa, joista jokaisen pitää täyttyä, jotta työttömyysetuudet voidaan säilyttää. Ensimmäinen osa on työnhakeminen ja sen tulee olla aktiivista. Työnhakuun kuuluu esimerkiksi työpaikkailmoituksen lukeminen, työpaikkojen hakeminen ja haastatteluun osallistuminen. Työttömän tulee lähettää vähintään viisi työhakemusta kuukaudessa te-toimistoon.
Toinen osa on työllistymistä edistävät palvelut, joiden tulee olla aktiivisessa käytössä. Työllistymistä edistäviä palveluja ovat esimerkiksi työvoimakoulutus, palkkatuki sekä starttiraha. Tärkeintä on, että työtön osallistuu jatkuvasti näihin palveluihin.
Kolmas osa on omatoiminen työnhaku. Työttömän tulee aktiivisesti seurata työpaikkailmoituksia ja ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Lisäksi työttömän pitää olla avoin uusien työmahdollisuuksien suhteen, esimerkiksi olla valmis harkitsemaan osa-aikatyötä tai määräaikaisia töitä.
Mikäli työtön ei toteuta aktiivimallin osia, työttömyysturvaa voidaan alentaa. Ensimmäinen alennus on 4,65% ja se koskee työttömyysturvaa, joka on maksettu huhtikuusta 2018 lähtien. Toinen alennus koskee työttömyysturvaa, joka on maksettu 1.1.2019 alkaen ja sen suuruus on 8,43%.
Jos työtön täyttää Aktiivimallin edellytykset, työttömyysturvaa ei leikata. Aktiivimallin tarkoitus onkin motivoida työttömiä hakeutumaan aktiivisesti töihin ja edistämään omaa työllistymistään, ja näin ollen tukea Suomen työmarkkinoita.
Aktiivimalli on saanut osakseen kritiikkiä siitä, että se kohtelee epäoikeudenmukaisesti esimerkiksi niitä, joiden alueella on vähän työpaikkoja tai joilla on henkilökohtaisia syitä olla työelämän ulkopuolella. Käytännössä Aktiivimallin vaikutukset ovatkin olleet vaihtelevia eri alueilla ja eri tilanteissa.
Kaiken kaikkiaan Aktiivimalli on herättänyt paljon keskustelua ja sen vaikutuksia seurataan edelleen. Sen tavoitteena on kuitenkin edistää työllisyyttä Suomessa ja rohkaista työttömiä aktiivisuuteen työnhaussa.
** -
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.