Miten Aivokalvontulehdus Todetaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #6120

  +

  Miten Aivokalvontulehdus Todetaan?

  Aivokalvontulehdus on vakava sairaus, joka voi vaikuttaa hermostoon ja johtaa jopa kuolemaan. Vaikka se on harvinainen sairaus, sen tunnistaminen ja hoito on erittäin tärkeää. Tässä artikkelissa käsittelemme aivokalvontulehduksen diagnosointia ja millaisia testejä siihen liittyy.

  Aivokalvontulehdus eli meningiitti on tulehdus aivokalvoilla. Tähän tautiin liittyy useita oireita, kuten kuume, päänsärky ja niskajäykkyys. Aivokalvontulehduksen syynä voi olla bakteeri-, virus- tai sieni-infektio, ja sen aiheuttamat vauriot voivat olla peruuttamattomia, jos hoitoa ei aloiteta ajoissa. Tähän liittyen on erittäin tärkeää tunnistaa taudin oireet ja hakeutua hoitoon mahdollisimman nopeasti.

  Lääkärin diagnoosiin vaikuttaa potilaan sairaushistoria, tutkimuslöydökset ja laboratoriotestit. Tarkka diagnoosi vaatii usein aivokalvonesteen näytteen ottamista selkäytimen kautta (lannerangan puhkaisu). Tässä menettelyssä otetaan näyte aivokalvonesterenkaasta, joka kattaa aivokalvot ja selkäytimen. Näyte tutkitaan laboratoriossa, jotta voidaan tarkistaa mikä taudinaiheuttaja on kyseessä. Näyte näyttelee suurta osaa aivokalvontulehduksen diagnoosissa.

  Muita diagnostisia testejä ovat verikokeet, kaulalaskimon katetri, röntgentutkimus, tietokonetomografia (CT) ja magneettikuvaus (MRI). Verikokeella voidaan tarkistaa, onko elimistössä merkkejä infektiosta. Kaulalaskimon katetrilla tutkitaan aivojen verenkiertoa, ja röntgentutkimuksella diagnoosoidaan aivokalvontulehduksen aiheuttamat aivovammat. CT ja MRI -tutkimuksia käytetään kuvantamiseen ja aivovaurioiden etsintään.

  Aivokalvontulehdus voi olla henkeä uhkaava, joten lääkehoito aloitetaan usein ennen tarkempaa diagnoosia. Lääkkeet valitaan yleensä oireiden ja potilaan yleiskunnon perusteella. Antiviraalisia ja antibioottisia lääkkeitä käytetään bakteeri- ja virustulehduksen hoitoon, kun taas sienitulehduksen hoitoon käytetään sienilääkkeitä. Oireita, kuten päänsärkyä ja kuumetta, hoidetaan tarvittaessa kipu- ja kuumelääkkeillä. Kun diagnoosi varmistuu, lääkitys mukautetaan taudin syytä vastaavaksi.

  Aivokalvontulehduksen välttäminen on parasta ehkäisyä. Tärkeimmät tartuntareitit ovat suorassa kosketuksessa sairastuneen henkilön kanssa, ilman kautta ja saastuneen ruoan tai juoman nauttiminen. Henkilökohtaisen hygienian ja rokotusten noudattaminen ovat avainasemassa tartunnan ehkäisemisessä.

  On tärkeää muistaa, että aivokalvontulehdus on vakava sairaus, jonka kannalta nopea hoito on ensiarvoisen tärkeää. Jos epäilet, että sinulla tai läheiselläsi on aivokalvontulehdus, ota yhteyttä lääkäriin välittömästi. Tunnistamalla taudin oireet ja tartunnan ehkäiseminen voit välttyä tämän vakavan sairauden seurauksista.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.