Miten Äänestetään Eduskuntavaaleissa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #917

  +

  Miten äänestetään eduskuntavaaleissa?

  Suomessa järjestetään joka neljäs vuosi eduskuntavaalit, joissa kansalaiset valitsevat eduskuntaan 200 kansanedustajaa. Eduskuntavaalit ovat merkittävä tapahtuma Suomen demokratialle, sillä ne mahdollistavat jokaisen äänioikeutetun kansalaisen äänen kuulumisen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten äänestetään eduskuntavaaleissa.

  Kuka saa äänestää?

  Eduskuntavaaleissa äänioikeus on jokaisella täysi-ikäisellä suomalaisella kansalaisella, joka on merkitty Suomen väestötietojärjestelmään. Ulkomailla asuvat kansalaiset voivat myös äänestää, jos he ovat ilmoittautuneet ulkosuomalaisrekisteriin.

  Milloin ja missä äänestetään?

  Eduskuntavaalit järjestetään yleensä huhti-toukokuussa. Ennakkoon voi äänestää noin kaksi viikkoa ennen varsinaista vaalipäivää ja vaalipäivänä. Äänestyspäivämäärät ovat aina ilmoitettu etukäteen ja löytyvät esimerkiksi vaalit.fi-sivustolta.

  Kansalaiset voivat äänestää itse valitsemassaan vaalipiirissä, joka määräytyy kotiosoitteen perusteella. Äänestyspaikat löytyvät etukäteen ilmoitetuista äänestyspaikoista, joita ovat yleensä koulut, kirjastot tai muut julkiset tilat.

  Miten äänestetään?

  Ennen vaaleja kaikki rekisteröidyt puolueet ja ehdokkaat ovat luoneet vaalilistansa, joihin he ovat koonneet ehdokkaansa. Äänestäjä päättää, ketä ehdokasta hän haluaa äänestää. Hän voi äänestää joko ehdokasta suoraan tai äänestää puoluetta, jolloin ääni menee puolueelle, ja sen puolueen ehdokas, jolla on eniten ääniä, tulee valituksi.

  Jokainen äänestäjä saa vaalipäivänä äänestyslipun, joka sisältää kaikki kyseisen vaalipiirin ehdokkaat ja puolueet. Äänestäjä valitsee siitä sen ehdokkaan tai puolueen, jonka haluaa valittavan eduskuntaan. Äänestäjä merkitsee valitsemansa ehdokkaan tai puolueen numeron tai nimen äänestyslippuun.

  Ääni on vahva viesti siitä, miten haluaa, että yhteiskunnalliset asiat hoidetaan. Jokaisen kansalaisen kannattaisi käyttää äänioikeuttaan, sillä se on mahdollisuus vaikuttaa yhteiskuntaan ja sen kehitykseen.

  Miksi äänestäminen on tärkeää?

  Jokaisen kansalaisen ääni on tärkeä, sillä se on merkki siitä, miten hän haluaa omalta osaltaan vaikuttaa yhteiskuntamme suuntaan. Äänestäminen on keino vaikuttaa asioihin, jotka vaikuttavat omaan elämään ja yhteiskuntaan laajemminkin. Tärkeistä asioista päätetään poliittisella tasolla, ja vaaleissa kansalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon.

  Kaikki puolueet ja ehdokkaat ovat erilaisia ja edustavat erilaisia arvoja ja ajatuksia. Siksi on tärkeää tutustua ehdokkaiden ja puolueiden vaaliohjelmiin ja äänestää sen perusteella, mikä vastaa omia arvoja ja tavoitteita.

  Yhteenveto

  Eduskuntavaalit ovat merkittävä tapahtuma Suomen demokratialle, sillä ne mahdollistavat jokaisen äänioikeutetun kansalaisen äänen kuulumisen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Jokaisen kansalaisen kannattaa käyttää äänioikeuttaan ja vaikuttaa yhteiskunnallisiin päätöksiin. Äänestäminen on yksinkertaista: valitaan ehdokas tai puolue ja merkitään ääni äänestyslippuun. Vaaleista löytyvät tarkat päivämäärät ja paikat vaalit.fi-sivustolta. Muistakaa käyttää vaikutusvaltaanne, äänestäkää!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.