Mite Bites

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #1408

  +

  Mite Bites – Mitä ne ovat ja miten niiltä voi välttyä?

  Mite Bites eli punkinpuremat ovat ikäviä kokemuksia monille Suomessa asuville ihmisille. Punkit ovat pieniä niveljalkaisia, jotka elävät kasvillisuudessa ja voivat levittää erilaisia tauteja ihmisiin. Tässä artikkelissa käymmekin läpi, mitä mite bites ovat, miten niitä voi välttää ja miten niitä hoidetaan.

  Punkkien puremat ovat yleisiä etenkin maaseudulla, mutta niitä voi löytää myös yksiön parvekkeelta keskellä kaupunkia. Tärkeintä onkin ymmärtää, että mite bites eivät kohdistu vain tiettyyn ihmisryhmään tai asuinpaikkaan.

  Puremien oireet

  Jos olet joutunut punkkien puremien uhriksi, voit huomata puremien alueella ihon turpoavan, punoittavan ja kutisevan paljon. Puremajälki voi muodostaa kellertävän tai sinersävyn, joka on noin 0,5–1,5 senttimetriä halkaisijaltaan. Toki punkin erottaminen puremasta on haastavaa, sillä monesti punkin pää jää ihoon ja tämän sijainti pitää tiettyyn aikaan tarkistaa. Punkinpuremien hoitoon voi käyttää tavallista haavanhoitoainetta tai kutinaa vähentävää voidetta. Punoitus ja kuumotus voivat kestää jopa kaksi viikkoa.

  Punkin puremariskit

  Punkin puremien riski on sitä suurempi, mitä enemmän oleskelet punkkien elinympäristöissä. Punkit viihtyvät erityisesti korkeassa ruohikossa ja kosteissa metsässä, joten maastopyöräily tai marjastaminen voivat edesauttaa punkkiin tarttumista. Riski on suurin keväästä syksyyn, jolloin punkit ovat aktivoituneet. Tärkeintä onkin muistaa, että punkit viihtyvät erityisesti ihmisen hapen erittämisestä, eli esimerkiksi maastossa liikkuessa tai istuessa ruohikossa kannattaa hengittää kautta suun. Tämän lisäksi on suositeltavaa käyttää pitkähihaista ja -lahkeista vaatetusta sekä suojata iho hyttysverkolla, jos liikkuu punkkien saastuttamilla alueilla.

  Punkin irtiottaminen

  Jos huomaat itsestäsi punkin, on se irrotettava mahdollisimman nopeasti. Punkin irtiottamiseen käytetään usein punkkipihdit tai ihoa vasten painettavaa kärkeä, mutta tärkeintä on toimia nopeasti ja vetää punkki sen juuria myöten pois ihosta. Tämän jälkeen iho on hyvä puhdistaa esimerkiksi desinfiointiaineella ja tarkistaa, että punkin pää ei jäänyt ihoon. Mikäli punkin puremakohta turpoaa tai ihon reaktio on voimakas, suosittelemme olemaan yhteydessä lääkäriin.

  Mite bites – yhteenveto

  Kaiken kaikkiaan punkin puremien välttäminen on tärkeää, sillä punkit voivat levittää vaarallisia tauteja, kuten borrelioosia. Mikäli punkin kanssa on ongelmia, on nopea toiminta tärkeintä, sillä punkin irtiottaminen on välitöntä toimenpidettä sekä punkin pureman hoitaminen nopeaa. Kun nämä asiat ovat hallussa, välttyy punkin puremilta mahdollisimman hyvin.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.