Mitä Vitamiineja Tarvitsen

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #4027

  +

  Mitä vitamiineja tarvitsen?

  Suomalaisille ravitsemussuositukset antavat ohjeita siitä, mitä vitamiineja ja muita ravintoaineita tulisi saada riittävä määrä jokapäiväisellä ruokavaliolla. Vaikka monipuolinen ja terveellinen ruoka on tärkein tapa saada tarvittavat vitamiinit, voi tietyissä tilanteissa olla tarpeen käyttää vitamiinilisää.

  D-vitamiini

  Suomessa D-vitamiinin saanti on tärkeää, sillä auringonvalon määrä on niukkaa talvisin. Riittävä D-vitamiinin saanti vahvistaa luita, säätelee kalsiumin imeytymistä ja edistää vastustuskyvyn toimintaa. Lääketieteelliseen käyttöön suositeltu määrä D-vitamiinia on 10-20 mikrogrammaa päivässä, mutta monia aikuisia suositellaan nyt ottamaan 30 mikrogrammaa päivässä.

  B-vitamiinit

  B-vitamiinit, kuten B6-, B12- ja foolihappo ovat tärkeitä verisolujen muodostumiselle, hermoston toiminnalle ja energian tuotannolle. Riittävä B-vitamiinien saanti on tärkeää myös raskaana oleville naisille, sillä ne edistävät sikiön hermoston kehitystä. Suositeltu määrä B-vitamiineja voi vaihdella, mutta keskimäärin aikuisille suositellaan noin 1.5 milligrammaa B6-vitamiinia, noin 2.0 mikrogrammaa B12-vitamiinia ja noin 300 mikrogrammaa foolihappoa päivittäin.

  C-vitamiini

  C-vitamiini tekee solujen uudistumisesta mahdollista, lisää raudan imeytymistä ja vahvistaa vastustuskykyä. Vaikka moni sisällyttää ruokavalioonsa C-vitaminoa sisältäviä hedelmiä, kannattaa huolehtia myös vihannesten syömisestä. Suositeltu määrä on noin 75 milligrammaa päivässä aikuisille.

  E-vitamiini

  E-vitamiini on antioksidantti, joka suojaa soluja hapettumiselta ja edistää kudosten uudistumista. E-vitamiinin tarve nousee liikuntaa harrastaessa, sillä fyysinen rasitus kuluttaa elimistön E-vitamiinivarastoja. Suositeltu määrä E-vitamiinia riippuu iästä ja sukupuolesta, mutta keskimäärin aikuisille suositellaan noin 8-10 milligrammaa päivässä.

  K-vitamiini

  K-vitamiini vahvistaa veren hyytymisjärjestelmää ja estää esimerkiksi nenäverenvuotoja. Hyvät lähteet K-vitamiinille ovat muun muassa lehtivihannekset, kuten pinaatti ja parsakaali. Suositeltu päiväannos K-vitamiinia aikuisille on noin 80-120 mikrogrammaa.

  Jos sinulla on huoli vitamiinien saannista, voit keskustella asiasta lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa. Vitamiinilisän käyttöä ei kuitenkaan kannata aloittaa omin päin, sillä liikasaanti voi olla haitallista. Muista myös, että monipuolinen ruokavalio antaa parhaan suojan ravintoaineiden puutoksilta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.