Mitä Vanhalle Passille Tehdään

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #569

  +
  Mitä Vanhalle Passille Tehdään?

  Suomalaiset matkustavat yhä enemmän ulkomaille lomamatkoille, työmatkoille ja opiskeluvaihtoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että monet meistä joutuvat hankkimaan uuden passin vanhan passin vanhentuessa. Mutta entäpä vanha passi, mitä sille tapahtuu?

  Ensimmäinen vaihtoehto on luonnollisesti säilyttää vanha passi muistona. Passi sisältää monesti leimoja ja viisumeja, jotka kertovat tarinoita menneistä matkoista ja seikkailuista. Vanha passi voi olla myös tärkeä dokumentti esimerkiksi hakijalle, joka tarvitsee todistuksen aiemmista ulkomaanmatkoistaan.

  Toinen vaihtoehto on hävittää vanha passi. Tämä voi olla tarpeen, jos passi on vanhentunut tai siinä on merkintöjä, jotka eivät enää ole ajankohtaisia tai tarpeellisia. Vanhan passin hävittäminen on kuitenkin tärkeää tehdä huolellisesti, jotta henkilötiedot eivät joudu vääriin käsiin. Passi voidaan esimerkiksi silputa pieniksi paloiksi ja hävittää paperinkeräysastiaan.

  Kolmas vaihtoehto on leikata vanhasta passista kulmat pois. Passiin tehdään isolla leikkurilla ns. kulmien poisto, eli poistetaan kulmat vasemman yläkulman kohdalta ja oikean alakulman kohdalta. Tällä tavalla vanha passi voidaan säilyttää asiakirjana, mutta sitä ei enää voida käyttää passina.

  Neljäs vaihtoehto on palauttaa vanha passi poliisille. Vaikka passi on vanhentunut tai se on muuten tarpeeton, se sisältää arkaluontoisia henkilötietoja, jotka voivat päätyä vääriin käsiin. Tämän takia Poliisihallitus on suositellut, että vanhat passit palautetaan poliisille, joka huolehtii passin turvallisesta hävittämisestä.

  Tärkeää on myös huomioida, että vanha passi ei ole henkilökortin korvike. Henkilökortissa on henkilön nimi, henkilötunnus ja valokuva, mutta passissa on lisäksi tietoja ulkomaanmatkoista. Henkilökortti on myös paljon helpompi kuljettaa mukana kuin passi, joten suosittelemme lämpimästi, että jokaisella on voimassa oleva henkilökortti.

  Lopuksi, on hyvä muistaa, että passi on tärkeä asiakirja, joten sen turvallinen säilyttäminen on tärkeää. Passin avaimessa kannattaa säilyttää passia varovasti, ettei se päädy vääriin käsiin. Matkustaessa ulkomaille on myös tärkeää huolehtia siitä, että passi on aina turvattu ja mukana.

  Kokonaisuudessaan, vanhaa passia ei tarvitse hävittää välittömästi sen vanhentuessa. Passi voi olla tärkeä muisto ja dokumentti aiemmista matkoista. Kuitenkin, jos vanhaa passia ei enää tarvita, on tärkeää palauttaa se poliisille turvallista hävittämistä varten.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.