Mitä Vähennyksiä Palkasta

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #3910

  +

  Mitä Vähennyksiä Palkasta Suomessa Asuville Ihmisille?

  Suomessa palkasta maksetaan erilaisia veroja ja sosiaaliturvamaksuja, ja tämä voi johtaa palkan vähennyksiin. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät vähennykset, joita suomalaiset palkansaajat voivat kohdata.

  Ennakonpidätys

  Ennakonpidätys on verotuksen tärkein osa. Se tarkoittaa veron ennakkomaksamista palkansaajalta palkanmaksajan toimesta. Ennakonpidätysprosentti määritetään tulokertoimen perusteella, joka lasketaan palkasta. Verohallinnon veroprosenttilaskurilla voi laskea, millä veroprosentilla tuloa verotetaan. Veroprosentti määräytyy sen perusteella, kuinka paljon tuloa henkilö on ansainnut ja kuinka paljon hänelle on vähennetty verovähennyksiä.

  Eläkemaksu

  Eläkemaksulla tarkoitetaan maksua, joka maksetaan tulevaa eläkettä varten. Se on yleensä noin 6,35 prosenttia palkasta, ja sen maksaa työnantaja vähentämällä sen palkasta. Tämä maksu on tärkeä osa eläketurvaa, joka mahdollistaa sen, että eläkkeelle jäädessä henkilö voi saada eläkettä jatkossakin.

  Työttömyysvakuutusmaksu

  Työttömyysvakuutusmaksu on maksu, joka maksetaan työttömyysturvan rahoittamiseksi. Tämän maksun suuruus riippuu siitä, millaisessa työsuhteessa henkilö on. Työnantaja vähentää tämän maksun palkasta, ja sen suuruus voi olla noin 1,50 prosenttia tai 2,05 prosenttia palkasta. Työttömyysvakuutusmaksun tarkoitus on varmistaa, että hakijalle voidaan maksaa työttömyyskorvausta tietyissä Työllisyysrahaston määräämissä tilanteissa.

  Sairausvakuutusmaksu

  Sairausvakuutusmaksu on maksu, joka kohdistuu terveydenhuollon kuluihin ja sosiaaliturvajärjestelmään. Tämän maksun suuruus on yleensä 1,53 prosenttia palkasta, eikä se koske enää vanhempia ikäluokkia. Työnantaja vähentää tämän maksun työntekijän palkasta, ja sen tarkoitus on rahoittaa Suomen terveydenhuoltoa ja sosiaaliturvajärjestelmää.

  Verovähennykset

  Verovähennykset ovat tärkeitä, sillä niiden avulla verotus kevenee ja palkansaaja voi saada enemmän rahaa käteen. Verovähennykset ovat yleensä asuntolainan korkomenot, yhteiskunnalliset kulut, elatusmaksut, ennakkoperintö ja lahjoitus, erilaiset työmatkakulut, joita ei ole korvattu työnantajan toimesta, sekä lukuisat muut kulut. Verovähennyksiä voi hakea suoraan Verohallinnolta, ja yksityiskohtaisempia tietoja on saatavilla heidän verkkosivuiltaan.

  Johtopäätös

  Palkan vähennykset voivat vaikuttaa suomalaisen palkansaajan talousarvioon. Ennakonpidätys, eläkemaksu, työttömyysvakuutusmaksu ja sairausvakuutusmaksu ovat kaikki osa palkan maksua. Lisäksi Suomessa on mahdollista hyödyntää verovähennyksiä, jolloin verotus kevenee ja palkansaaja voi saada enemmän rahaa käteen. On hyvä olla tietoinen näistä vähennyksistä, jotta voi tehdä älykkäitä taloudellisia päätöksiä ja pitää taloustilanteensa hallinnassa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.