Mitä Työehtosopimusta Noudatetaan Jos Yritys Ei Ole Minkään Liiton Jäsen

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #2312

  +
  Mitä Työehtosopimusta Noudatetaan Jos Yritys Ei Ole Minkään Liiton Jäsen

  Suomessa on noin 30 eri ammattiliittoa ja liittojen jäsenmäärät vaihtelevat suuresti. Vaikka useat yritykset kuuluvat ammattiliittoon, niin on myös monia yrityksiä jotka eivät kuulu mihinkään liittoon. Tämän takia moni miettii, että miten tällaisessa tilanteessa työehtosopimuksen kanssa menetellään.

  Työehtosopimus on kirjallinen sopimus, joka määrittelee työsuhteiden ehdot. Työehtosopimuksessa sovitaan muun muassa palkoista, työajoista, lomista, työterveyshuollosta sekä muista työsuhteeseen liittyvistä asioista. Useimmiten työehtosopimukset solmitaan ammattiliittojen ja työnantajaliittojen välillä, mutta joissain tapauksissa työehtosopimuksia sovelletaan myös yksittäisen yrityksen ja sen työntekijöiden välillä.

  Jos yritys ei ole minkään liiton jäsen, niin työehtosopimus ei välttämättä ole olemassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että yrityksellä ei olisi velvollisuus noudattaa työlainsäädäntöä. Työsuhdelakia sovelletaan aina, oli yritys liiton jäsen tai ei. Työsuhdelaki sisältää minimiehdot, joita työnantajan täytyy noudattaa, kuten työaikalaki, vuosilomalaki, työsopimuslaki ja työturvallisuuslaki.

  Vaikka työsuhdelaki sisältää minimiehdot, niin työehtosopimuksissa sovitaan usein laajemmin työntekijöiden eduista ja oikeuksista. Työehtosopimukset voivat parantaa työntekijöiden palkkaa, lomaoikeuksia, sairaslomaoikeuksia ja muita etuja. Jos yritys ei kuulu mihinkään liittoon, niin työntekijällä voi olla haasteita vaatia samoja etuja kuin liittoon kuuluvilla työntekijöillä.

  Jos työntekijä haluaa tietää, onko hänen työpaikalla noudatettavaa työehtosopimusta, hän voi kysyä suoraan työnantajalta tai yrityksen henkilöstöhallinnolta. Jos työehtosopimusta ei ole, niin työntekijällä on silti oikeus vaatia yksittäisiä työehtoja, kuten työaikoja ja lomapäiviä. Työntekijä voi myös neuvotella työnantajan kanssa paremmista ehdoista.

  Toisessa tapauksessa yritys ei ole minkään liiton jäsen, mutta noudattaa jotain tiettyä työehtosopimusta, yleensä alan yleissopimusta. Yleissopimus on sopimus, joka on sovittu koko alan työntekijöiden ja työnantajien välillä. Yleissopimuksessa sovitaan alan minimiehdoista, joita yrityksen täytyy noudattaa. Yleissopimukseen voi tutustua oman liiton sivuilla tai Työehtosopimus.fi-sivustolla.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että jos yritys ei ole minkään liiton jäsen, niin työsuhteessa noudatetaan minimiehtoja, joita määrätään työsuhdelaissa. Työsuhteessa sovellettavaa työehtosopimusta voi olla haasteellista tietää, mutta työntekijällä on aina oikeus vaatia minimiehtojen noudattamista. Yrityksen kannattaa harkita liittymistä jonkin liiton jäseneksi, jotta työehtosopimuksen sisältö on selkeä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.