Mitä Turun Joulurauhan Julistuksessa Luetaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #4307

  +

  Mitä Turun Joulurauhan Julistuksessa Luetaan?

  Turun Joulurauhan Julistus on perinne, joka ulottuu aina 13. vuosisadalle asti. Julistus on ollut tapana lukea jouluaattona kello 12.00 Turun Tuomiokirkossa. Nykyisin Joulurauhan julistuksen lukee Turun Rauhanturvaajien puheenjohtaja.

  Joulurauhan julistus on lyhyt puhe, joka kehottaa ihmisiä jättämään rauhaan ja joulun viettoon kaikki maalliset riidat ja erimielisyydet. Julistuksen aihepiiri on rajaava, joten se ei käsittele suoraan kaikkia nykyajan käytäntöjä ja ongelmia.

  Turun Joulurauhan julistus kuuluu seuraavasti:

  ”Tänään, juuri tähän aikaan, on sovittu julistettavaksi rauha koko maahan. Tämä juhla on monella tapaa merkittävä meille suomalaisille. Se kertoo joulun sanomasta, joka on ollut voimassa jo vuosisatojen ajan.

  Tämä on ilon ja rauhan aika, jolloin ihmisten tulisi antaa anteeksi toisilleen ja jättää riidat taakse. Annetaan rauhan vallita ja pyritään kaikin tavoin tekemään maailmastamme parempi paikka asua.

  Noudattakaamme Joulurauhan julistuksen perinteitä, ja pidetään huoli että jokainen voi nauttia joulun rauhasta.”

  Joulurauhan julistusta seuraa lyhyt hetki hiljaisuutta, jonka jälkeen kirkkoherra toivottaa kaikille hyvää joulua. Julistuksen luettuaan julistaja sulkee kirkonoven seuraavasti: ”Joulurauha on nyt julistettu. Jumalan siunausta kaikille.”

  Vaikka Joulurauhan julistus onkin perinteikäs tapahtuma, se herättää yhä suurta kiinnostusta ja ihmisiä kokoontuu kirkon eteen rauhanomaisesti juhlistamaan hetkeä. Julistus nähdään tärkeänä, sillä se muistuttaa ihmisiä juhlan todellisesta merkityksestä ja siitä, että joulun tulisi olla rauhan ja hyvän tahdon aikaa.

  Lopuksi, Turun Joulurauhan Julistus on perinne, joka on muodostunut osaksi suomalaista kulttuuria. Se herättää edelleen suurta kiinnostusta ja toimii tärkeänä muistutuksena juhlan merkityksestä ja rauhan tärkeydestä. Toivottavasti joulurauhan perinne jatkuu Suomessa pitkälle tulevaisuuteen asti!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.