Mitä Terveellistä Leipoa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #5442

  +

  Mitä terveellistä leipoa?

  Leipominen on monelle meistä mukava harrastus ja rentoutumisen keino, mutta samalla leivonnaiset voivat olla myös suuri houkutus, kun tavoitteena on terveellinen ruokavalio. Mitä sitten kannattaisi leipoa, jos haluaa välttää huonoja hiilihydraatteja ja lisättyä sokeria?

  Valitse jauhot huolella

  Terveellisiin leivonnaisiin käytetään yleensä jyvä- tai kokojyväjauhoja, sillä ne sisältävät enemmän ravinteita ja kuituja kuin tavallinen vehnäjauho. Gluteenittomat jauhot, kuten kaura-, riisi- tai maissijauhot, ovat myös hyviä vaihtoehtoja ja sopivat esimerkiksi keliaakikoille tai herkkävatsaisille.

  Vaihda sokeri hunajaan tai banaaniin

  Jos olet tottunut leipomaan sokerilla, kannattaa kokeilla makeutusaineena hunajaa tai banaania. Hunaja on luonnollinen makeuttaja, joka sisältää myös ravinteita ja antioksidantteja. Banaani toimii hyvin makeuttajana esimerkiksi muffinsseissa tai leivonnaisissa, joissa on pehmeä rakenne.

  Lisää pähkinät ja siemenet

  Pähkinät ja siemenet ovat erinomainen tapa lisätä leivonnaisten ravintoarvoa. Esimerkiksi mantelijauho tai rouhittu manteli sopivat hyvin makupariksi marjoille tai hunajalle. Siemeniä, kuten auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä, voi ripotella leivonnaisten päälle tai sekoittaa taikinaan antamaan rapeutta ja makua.

  Kokeile kevytversioita suosikkileivonnaisistasi

  Monesti suosikkileivonnaiset, kuten muffinssit tai korvapuustit, sisältävät paljon rasvaa ja sokeria. Onneksi kevyemmät versiot ovat usein helppoja toteuttaa kotona. Esimerkiksi makeuttamattomat jogurtit tai hedelmäsoseet voivat toimia koostumuksen antajina ja vähentää tarvetta sokerin käytölle. Myös rasvan määrää voi vähentää käyttämällä rahkaa tai kauramaitoa taikinan kosteuttajana.

  Älä unohda kasviksia

  Kasvikset eivät ole vain ruoanlaiton lisukkeita, vaan niitä voi käyttää myös leivontaan. Esimerkiksi porkkanaraaste sopii hyvin muffinssitaikinaan ja bataattipyreetä voi käyttää sämpylöiden taikinassa. Kasvikset antavat leivonnaisiin lisää makua ja ravintoarvoa.

  Yhteenveto

  Terveellinen leivonta ei ole vaikeaa, kun muistaa käyttää huolellisesti valittuja raaka-aineita. Kannattaa valita jyväjauhot, välttää lisättyä sokeria, käyttää pähkinöitä ja siemeniä sekä kokeilla kevytversioita suosikkileivonnaisista. On myös hyvä muistaa, että kasvikset voivat toimia yhtä hyvin leivonnaisissa kuin ruoanlaitossa. Leivonnaisia voi nauttia hyvillä mielin, kun tietää niiden olevan terveellisiä ja ravintorikkaita.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.