Mitä Tehdä Sienistä

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #2634

  +
  H2: Sienestys Suomessa – hauska harrastus kaikille luonnossa liikkujille

  Suomessa on yksi maailman parhaista paikoista sienestämiseen. Monipuolinen luonto ja puhdas ilma tarjoavat laajan valikoiman sieniä, joita voi löytää metsistä, niityiltä ja rannoilta. Sienestys on hauska ja palkitseva harrastus, joka sopii kaikille luonnossa liikkujille.

  H2: Mistä aloittaa?

  Aloita sienestämisen oppiminen käymällä läpi Suomen tärkeimmät sienilajit. Tärkeimmät lajit ovat herkkutatti, kantarelleja, mustatorvisieni ja suppilovahvero. Nämä lajit ovat yleisiä Suomessa ja niiden tunnistaminen helpottaa sienestämistä. Muista kuitenkin, että sienten tunnistaminen voi olla vaikeaa, ja joillakin lajeilla voi olla myrkyllisiä ”kaksoisolentoja” eli lajeja, jotka näyttävät samalta, mutta ovat haitallisia syötäväksi.

  H2: Mitä tarvitset sienestämiseen?

  Tarvitset ensinnäkin sieniveitsen, jota käytetään sienten leikkaamiseen. Voit ostaa sieniveitsen melkeinpä mistä tahansa ulkoilusta ja erälajeista kiinnostuneen tuotteita myyvästä liikkeestä. Sieniveitsen ohessa tarvitset myös sienikorin tai -kassin, johon voit kerätä sienet. Koriin sienet ovat paremmassa ilmankierrossa.

  H2: Missä sienet kasvavat?

  Sienet kasvavat monenlaisissa paikoissa metsästä järvien ja jokien rannoille. Yllättävää kyllä, sieniä löytyy yleensä enemmän kaupunkien ja kyläympäristöjen laidoilta. Tärkeää on löytää sellaisia paikkoja, jotka tiesi toimistolta käsin, jotta on helppo löytää takaisinkin ja myös sienet kerättyä voi viemään hygieenisesti kotiin.

  H2: Mitä tehdä kerätyille sienille?

  Puhdista sienet pyyhkimällä esiin tullut lika pois sieniveitsen neulalla tai kuivaamalla kevyesti pyyhkeellä. Tärkeintä on välttää lian leviämistä sienissä, joten pesu vedellä ei ole hyvä vaihtoehto. Ota seuraavaksi valikoiden vain puhtaat ja ehjät sienet. Hajonneet ja pilaantuneet sienet kuuluvat kompostiin, sillä ne voivat levittää haitallisia bakteereja.

  Sieniä kannattaa myös säilöä oikein. Tärkein niksi on se, että niiden annetaan kuivua hyvin. Monet kasvikset kärsivät kosteasta ilmasta, erityisesti jos niitä säilytetään pakastimessa. Sienet eivät kuulu esimerkiksi muovipusseihin, sillä ne alkavat haista helposti ummehtuneilta. Tapa säilöä sienet on laittaa ne pakastimeen, sillä se ei vaikuta sienen koostumukseen tai makuun. Herkkusienet voi myös kuivattaa dehydraattorissa, jonka jälkeen ne ovat valmiina käytettäväksi.

  Sienestys on hauska ja palkitseva harrastus, joka sopii kaikille luonnossa liikkujille. Muista kuitenkin sienten tunnistaminen voi olla vaikeaa, joten pidä asiantunteva sienikirja mukanasi ja kysy neuvoja niiltä jotka ovat kokeneita.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.