Mitä Tehdä Märkivälle Haavalle

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 9:00 pm #3421

  +

  Mitä Tehdä Märkivälle Haavalle: Askeleet, Joita Suomessa Asuvien Tulee Noudattaa

  Märkivät haavat ovat yleisiä terveysongelmia, joita Suomessa asuville ihmisille joutuu kohtaamaan ajoittain. Useimmat märkivät haavat paranevat itsestään, mutta joskus vaaditaan jotain lisätoimenpiteitä. Tässä artikkelissa tarkastellaan, mitä suomalaisten tulisi tehdä, jos he kohtaavat märkivän haavan.

  Tunnista oireet

  Ennen kuin voit hoitaa märkivää haavaa, sinun on ensin tunnusteltava oireet ja varmistettava, että kyseessä on todellakin märkivä haava. Yleensä märkivä haava on turvoksissa, kipeä ja punainen. Usein näet myös haavaan kertyvää mätää, joka voi aiheuttaa epämiellyttävän hajun. Jos sinulla on oireita, jotka viittaavat märkivään haavaan, on tärkeää käsitellä sitä mahdollisimman nopeasti.

  Puhdista haava huolellisesti

  Ensimmäinen askel märkivän haavan hoidossa on puhdistaa se huolellisesti. Huuhtele haava runsaalla vedellä ja käytä antiseptistä liuosta, kuten Betadinia, haavan puhdistamiseen. Älä koskettele haavaa likaisilla käsillä ja käytä suojakäsineitä, jos mahdollista. Sitten kuivaa haava varovasti steriililla siteellä tai pyyhkeellä.

  Käytä sopivaa sidettä

  Kun haava on puhdistettu, sinun on hoidettava sitä, jotta vältät bakteerien pääsyn siihen uudelleen. Käytä sidettä, joka on suunniteltu hoitamaan märkiviä haavoja. Tällainen sidos on yleensä side joka on itsekiinnittyvä ja joka ei tartu kiinni haavaan. Muista vaihtaa side säännöllisesti – joka päivä tai joka toinen päivä.

  Käytä lääkitystä tarvittaessa

  Joissakin tapauksissa märkivän haavan hoitaminen edellyttää lääkityksen käyttöä. Jos haava on tulehtunut tai jos siihen liittyy kipua, lääkäri voi määrätä antibiootteja tai kipulääkkeitä. Älä koskaan käytä vanhentunutta lääkettä ja noudata aina lääkärin ohjeita.

  Vältä epäterveellisiä elämäntapoja

  Jos haluat nopeuttaa märkivän haavan paranemista, sinun on vältettävä epäterveellisiä elämäntapoja. Syö terveellisiä elintarvikkeita, joiden tiedetään auttavan haavojen paranemisessa. Vältä tupakointia tai savuttomien tupakkatuotteiden käyttöä, koska ne voivat hidastaa paranemista.

  Pysy aktiivisena

  Lepääminen ei ole ainoa tapa parantaa märkivää haavaa. Pysymällä aktiivisena voit myös edistää paranemista. Tee kevyitä harjoituksia, kuten kävelyä tai joogaa, vältä vain raskaita harjoituksia, jotka voivat ärsyttää haavaa.

  Hakeudu hoitoon tarvittaessa

  Useimmat märkivät haavat paranevat itsestään muutaman päivän tai viikon kuluessa, mutta joskus hoitoa saatetaan tarvita pidemmän ajan. Jos haava ei näytä paranemisen merkkejä, kuten kutinaa, punoitusta tai haavan koon kasvamista, tai jos on kuumetta, hakeudu aina lääkärin hoitoon.

  Lopuksi, oikealla hoidolla märkivä haava voi parantua nopeasti ja tehokkaasti. Tärkein asia on hoitaa haava puhtaana ja levätä sen ympärillä. Muista aina käyttää suojakäsineitä haavojen hoitamiseen ja välttää kyseisen alueen koskettamista likaisilla käsillä. Hakeudu hoitoon jos olet epävarma tai jos tarvitset lisähoitoa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.