Mitä Tehdä Kuusenkerkistä

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #3809

  +

  Mitä tehdä kuusenkerkistä?

  Suomalaisille tutut kuusenkerkät ovat kevään merkki ja hyvin arvostettu raaka-aine monenlaiseen ruoanlaittoon. Mutta tiesitkö, että niitä voi hyödyntää myös monilla muilla tavoilla? Tässä artikkelissa kerromme, mitä kaikkea voit tehdä kuusenkerkistä!

  Kuusenkerkkien käyttö ruoanlaitossa

  Moni meistä tietää jo, että kuusenkerkät sopivat mainiosti erilaisten ruokien mausteeksi. Niitä voi käyttää keitoissa, kastikkeissa, leivonnassa ja jopa juomissa. Kuusenkerkkien maku on miellyttävän pihkainen ja raikas, ja niiden tuoksu tuo mieleen keväisen metsän.

  Kuusenkerkkien kerääminen on helppoa: ne kerätään keväällä, muutama viikko ennen kuin kuusi alkaa muodostaa uusia oksia. Kerää kerkkiä vain tarpeisiisi ja jätä puut rauhaan. Kuusenkerkät sopivat myös säilöntään: ne voi pakastaa tai säilöä kuivattuna.

  Kuusenkerkkäsiirappi

  Kuusenkerkkäsiirappi on erinomainen tapa hyödyntää kuusenkerkkiä makean maun antajana. Siirappi sopii erinomaisesti aamiaislautaselle, jäätelön tai pannukakkujen kanssa nautittavaksi tai vaikkapa marinoimiseen. Siirapin tekeminen on helppoa: kerää kuusenkerkiä noin 2 desilitraa ja lisää ne litraan vettä. Keitä seosta noin 15 minuuttia, siivilöi kerkät pois ja lisää joukkoon puoli kiloa sokeria. Keitä siirappia miedolla lämmöllä kunnes se sakenee.

  Kuusenkerkkäpesto

  Kuusenkerkkäpesto on herkullinen lisäke pastalle, risotolle tai vaikkapa pizzalle. Kuusenkerkkiä käytetään pestossa tuoreiden yrttien sijaan. Pesto valmistuu samalla tavalla kuin basilikapesto, mutta basilikan tilalla käytetään kuusenkerkkiä. Tarvitset noin 1,5 desilitraa kuusenkerkkiä, 1,5 desilitraa oliiviöljyä, puoli desilitraa parmesaania, puoli desiä pinjansiemeniä sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi massaksi.

  Kuusenkerkkäjuoma

  Kuusenkerkkäjuoma on raikas ja terveellinen juoma, joka sopii nautittavaksi lämpimänä tai kylmänä. Voit valmistaa juoman kuusenkerkkätinktuurin avulla. Tarvitset noin 2 desilitraa kuusenkerkkiä, desilitran sokeria ja litran väkiviinaa. Lisää kuusenkerkät ja sokeri väkiviinaan ja anna seistä kaksi viikkoa. Siivilöi seos ja lahjota vaikka pulloihin.

  Kuusenkerkkäsaippua

  Kuusenkerkkäsaippua on luonnollinen ja miellyttävä tapa hoitaa ihoa. Saippuan valmistamiseen tarvitset kerkkiä sekä glyseriini- ja oliiviöljyä. Sulata glyseriini öljyn kanssa kattilassa miedolla lämmöllä ja lisää seokseen pieneksi pilkotut kuusenkerkät. Kaada seos muotteihin ja anna jäähtyä. Saippua puhdistaa iholta hellävaraisesti ja jättää sille miellyttävän tuoksun.

  Kuusenkerkkien hyödyntäminen ruoanlaitossa on siis monipuolista, ja vain mielikuvitus on rajana siinä, mitä kaikkea niistä voikaan tehdä. Muista kuitenkin, että kuusenkerkkiä ei saa kerätä liikaa samasta puusta ja että kerääminen on kiellettyä luonnonsuojelualueilta. Muista myös pestä kerätyt kerkät huolellisesti ennen niiden käyttämistä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.