Mitä Tehdä Kun Ukkostaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #6143

  +

  Mitä Tehdä Kun Ukkostaa

  Ukkonen on jännittävä ja kaunis ilmiö, mutta samalla se voi olla myös vaarallinen. Suomessa ukkostaa kesällä usein, ja on tärkeää tietää, mitä tehdä, jotta pysyisi turvassa. Tässä artikkelissa käydään läpi tärkeitä vinkkejä, mitä kannattaa tehdä ukkosen iskiessä.

  1. Pysy sisätiloissa

  Parasta on pysyä sisätiloissa, kun ukkostaa. Jos oleskelet sisällä, sinua ei voi osua salama. Sulje ikkunat ja ovet pitääksesi sateen loitolla. Jos olet töissä, koulussa tai muussa rakennuksessa, pysy mieluiten siellä, kunnes ukkonen on ohi.

  2. Vältä vettä

  Jos olet ulkona, yritä välttää vettä. Vesipisarat voivat johtaa salaman osumiseen sinuun. Pyri suojautumaan sateenvarjon alle tai takaistuimelle autossa. Mikäli olet jo märkä, vaihda vaatteita niin pian kuin mahdollista.

  3. Pysy turvallisessa paikassa

  Jos et pääse sisälle, pyri löytämään turvallinen paikka. Älä pysy korkealla paikalla, kuten kukkulalla tai puun alla. Jos mahdollista, etsi alhainen kohta ja istu siellä. Pyri välttämään avointa maastoa, sillä silloin olet alttiina salamaniskuille.

  4. Etäisyys metalliesineisiin

  Metalli johtaa hyvin sähköä – myös salamavaloja. Pysy siis kaukana metalliesineistä, kuten autot tai pylväät. Pysyttele myös poissa kaikista johdolle alttiista kohteista. Älä käytä puhelinta tai muita sähköisiä laitteita ja vältä kävelyä läpi metallisten ovien tai porttien.

  5. Puuta vasten ei kannata nojata

  Vaikka puu näyttäisi turvalliselta paikalta suojautua sateelta, se ei ole paras vaihtoehto ukkosmyrskyn aikana. Salama iskee helposti puun runkoon ja sen jälkeen jatkaa kulkuansa. Tämä voi aiheuttaa puusta irtoavan kuoren ja kaadetut oksat voivat olla vaarallisia.

  6. Pysy rauhallisena

  Vaikka ukkosen jylinä ja salamat näyttäisivät pelottavilta, yritä pysyä rauhallisena. Suurin osa salamoista ei ole vaarallisia ja niiden iskeminen ihmiseen on harvinaista. Jos kuitenkin pelkäät voivasi joutua salamaiskun kohteeksi, pysy lähellä maanpintaa.

  Ukkonen on luonnonvoima, joka tulee ottaa vakavasti, mutta sen kanssa voi elää. Näiden ohjeiden avulla voi pysyä suojassa ja nauttia sateen raikkaudesta.

  Ukkosen aikana kannattaa pysytellä sisätiloissa, jos mahdollista.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.