Mitä Tehdä Kun Ajokortti Katoaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 9:00 pm #3442

  +
  H2: Ajokortin katoamisen ensiapu

  Jos huomaat, että ajokorttisi on kateissa, etkä löydä sitä mistään, ensimmäinen askel on ilmoittaa asiasta poliisille. Ilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti, sillä kadonnut ajokortti voi joutua vääriin käsiin ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi identiteettivarkaudessa.

  Poliisille tehtävä ilmoitus on maksuton. Ilmoitus tehdään joko käymällä lähimmässä poliisiasemalla tai tekemällä se sähköisesti osoitteessa http://www.poliisi.fi/asioi-verkossa. Ilmoituksen tekeminen onnistuu myös puhelimitse numerossa 0295 419 800.

  H2: Uuden ajokortin hakeminen

  Kun olet tehnyt poliisille ilmoituksen kadonneesta ajokortista, voit ryhtyä hankkimaan uutta korttia. Uuden ajokortin hankkiminen tapahtuu Ajovarman palvelupisteessä, joita löytyy useilta paikkakunnilta ympäri Suomen. Ajovarman ajanvarausnumero on 075 323 9999.

  Uutta korttia hakiessa on syytä varautua henkilöllisyyden todistamiseen. Ajokortin hakemisen yhteydessä tarvitaan myös valokuva, joten ota mukaasi passikuvaan käytettävä kuva. Ajokortin uusiminen maksaa 25 euroa.

  H2: Voiko ajaa ilman ajokorttia?

  Jos ajokortti on kadonnut, eikä uutta korttia ole vielä ehditty hankkia, on hyvä huomata, että ilman ajokorttia ajamista ei yksinkertaisesti ole sallittua. Ajokortittoman ajamisesta seuraa sakot ja lisäksi ajokielto on mahdollinen.

  H2: Juuri ajokokemuksen saaneiden on syytä huolehtia ajokortin säilymisestä

  Jos olet vasta saanut ajokortin, on hyvä tiedostaa, että ajoneuvon kuljettajana sinulla on erityinen vastuu ajokortistasi. Ensimmäisen ajokortin saaminen edellyttää ajokorttilupaa, jossa määritellään ajokorttihakemusprosessin eteneminen sekä ajotuntien ja teoriaopintojen määrä. Ajokorttilupa myönnetään yleensä 18-vuotiaille henkilöille.

  Kun ajokortti on saatu, on ajokortin lisäksi myös kuljettajan tasapainoisen ja turvallisen ajamisen taitojen ylläpitäminen tärkeää. Tieliikennelain säännökset edellyttävät kuljettajalta huolellisuutta ja valppautta sekä päihteettömyyttä. Koska kuljettajana sinulla on erityinen vastuu tielläliikkujien turvallisuudesta, on hyvä huolehtia ajokortin säilymisestä ja aina varata riittävästi aikaa liikenteessä toimimiseen.

  H2: Ajoterveyden merkitys

  Ajokortin myöntämisen edellytyksenä on aina ajokorttilupalomakkeen lisäksi myös lääkärintodistus. Ajokorttia ei yleensä mikään sairaus tai vamma estä, mutta lääkärintarkastuksen tarkoituksena on selvittää, millä ehdoilla ajolupa voidaan myöntää.

  Ajoterveyteen vaikuttavia seikkoja ovat muun muassa näkö- ja kuulo-ongelmat, sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet, psyykkiset häiriöt ja päihderiippuvuus.

  Jos sinulla on ajokortti, on siitä hyvä huolehtia ja ajoissa hakea uutta korttia, jos vanha on kadonnut. Tällä tavoin varmistat, että olet aina oikeutettu kuljettamaan ajoneuvoja ja pidät ajokorttiasi turvassa mahdollisilta väärinkäytöksiltä ja varkauksilta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.